På bilden ovan ser du fyra av de åtta subgrupperna (röda reglar) samt mastern (gula reglar) på ett analogt mixerbord. Här har vänster och höger utgångskanaler separata reglar. Normalt står de dock på samma läge.
Vad används mixerbordets subgrupper till?
Med subgrupper kan du skapa "undergrupper" av valda kanaler innan signalen går vidare till mastern. På så sätt kan du styra volymen på flera kanaler samtidigt och på andra sätt påverka dem i klump. Det kan till exempel vara praktiskt för en stor kör eller ett trumsetet, eftersom de ofta är mickade med många mikrofoner. Du kan även koppla in processorer på en subgrupp. Den påverkar då hela gruppen av kanaler.
Andra ändamål för subgrupperna
Subgrupperna kan också användas för andra ändamål. Varje subgrupp har till exempel en utgång där du kan leda signalen vidare till slutsteg/högtalare för extra högtalarsystem, inspelning eller effektprocessorer.
Adressera till subgrupperna
Vilka kanaler som ska adresseras (skickas) till subgrupperna och vilka som ska adresseras direkt mastern bestämmer du på respektive kanal med hjälp av mix-knappen (det står "mix" eller "L/R" på den) och subgruppsknapparna ("1-2", "3-4", osv.).
Vad betyder till exempel 16-4-2 och 24-4-2?
Om det finns subgrupper på mixerbordet är de ofta fyra eller åtta till antalet. De får jobba i par för stereo, eller en och en för mono. En mixer med 16 ingångskanaler, fyra subgrupper och mastern brukar benämnas "16-4-2". Jämför ovan med ett mixerbord med samma antal kanaler men utan subgrupper: "16-2".
Subgruppernas och masterns utgångar på mixerbordet
Här se du xlr-uttagen för master out (gul markering) och för några av subgrupperna (röd markering) på baksidan av ett mixerbord. Master out kopplar du vidare till slutsteg/högtalare för publiken. Subgroup out används normalt inte så ofta. Se brödtexten här nedanför om några användningsområden.
Group inserts
På en subgrupp kan man också koppla in (inserta) kompressorer, gejtar, equalizrar eller andra dynamiska processorer som påverkar hela subgruppsmixen.
Group out
Group out är subgruppernas utgångar. Finns det subgrupper så finns det alltid subgruppsutgångar. Det är vanligen XLR-uttag.
Subgrupper på digitala mixerbord
På digitala mixerbord är det sällsynt med subgrupper. Istället finns det andra sätt att gruppa kanaler på, till exempel via aux sends (ofta kallad mix), att länka ihop kanaler eller att styra dem via en så kallad DCA-regel.
Vill du lära dig att jobba med både analoga och digitala mixerbord på ett enkelt men kraftfullt sätt?
Är du bekant med analoga mixerbord och funderar på att gå över till digitala? Vill du veta fördelar och nackdelar med analoga och digitala mixerbord? Trenden är digital men framtiden kommer fortsätta att vara både och. Vill du lära dig att jobba med både analoga och digitala mixerbord på ett enkelt men kraftfullt sätt? Då är det här kurserna för dig:
Vill du ha bättre ljud på spelningarna och på inspelningarna? Vill du veta hur ditt mixerbord funkar? Vill du bli säkrare på hur du gör oavsett vad det är för mixerbord?
Webbkursen Mixerbord Basic Steg 1 visar dig mixerbordens grundläggande principer och huvuduppgifter. Med förståelse för mixerbordens gemensamma grunder och principer kan du ta ditt kunnande och därmed ditt ljud ett steg längre. Här får du förståelse för alla mixerbord — såväl analoga som digitala, oavsett storlek.
Vill du ha bra ljud, både live och i studion? Vill du kunna både analoga och digitala mixerbord? Vill du bli vän med alla mixerbord oavsett storlek?
Webbkursen Mixerbord Basic Steg 2 visar dig vad alla knappar gör och hur du använder dem för att få bra ljud. Med de kunskaper du får i den här webbkursen kan du sätta dig in i vilket mixerbord som helst inom 10-15 minuter.
Mixar du ljud åt olika band? Eller sköter ni i bandet ljudet själva? Då kan du säkert en del redan men du vill kanske kunna mer?
Webbkursen Mixerbord Avancerad går på djupet med både digitala och analoga mixerbord. För ett bättre ljud.
Fler blogginlägg om mixerbord
Har du frågor om subgrupper kan du ställa dem i kommentarerna nedan.