Filmljud

Kort historik:

I filmens barndom var filmen stum. Handlingen bars framåt genom skådespelarnas – ofta överdrivna – agerande. Då och då kunde en textad ruta, innehållande dialog eller annan information dyka upp i bild. Eventuell musik framfördes av orkester ( i storstäderna, påkostade produktioner ) eller av pianist ( landsortsbiografer, standardproduktioner ) som satt nedanför filmduken.

1927 kom den första ljudfilmen, ”Jazzsångaren”, med en svartsminkad Al Jolson i huvudrollen. Då hade en metod att optiskt lägga ett ljudspår direkt på filmen utvecklats. Man hade alltså ingen metod till efterredigering av ljudet utan allt fick spelas in direkt på plats, både bild och ljud.
Utvecklingen gick dock snabbt. Magnetbandspelaren möjliggjorde mer avancerad ljudinspelning samt gav möjlighet till efterredigering av filmljudet. Detta ljudspår synkroniserades och lades direkt på filmen, men fortfarande med optisk avläsning. En av de första filmerna med genomarbetad ljudläggning var Fritz Langs ”M – för Mord” från 1931.

Separat ljudinspelning gav möjlighet att göra ljudet tydligare. I scener tagna i bullrig miljö hade dialogen tidigare vara svår att uppfatta. Nu gavs möjlighet att i efterhand lägga på ny dialog, så kallad dubbning, inspelad i ljudstudio. Man började även använda sig av pålagda ljudeffekter för att förstärka intryck. Detta kallas för ”tramp” eller ”Foley sound/ljud” efter en av pionjärerna inom detta område, Jack Foley.
Utvecklingen inom film gick fort, det var en enorm marknad. Man räknar med att 65% av befolkningen i USA gick på bio minst en gång i veckan, TV fanns ju inte och definitivt inte datorer.

Dubbning medförde att spelfilm kunde exporteras. En utländsk film kunde dubbas till det språk som talades i det land där den skulle visas. Detta var dock kostsamt. Sverige var ett litet land med liten befolkning. Dubbning till svenska ansågs inte lönsamt utan vi fick nöja oss med svensk textremsa vilket var en mycket billigare metod.

Omvänt medförde de höga kostnaderna för dubbning att svensk spelfilm, som ofta hade liten budget, inte blev någon större exportvara. Det är först från mitten av 1950-talet som svensk film börjar märkas i exportsammanhang.

Allt eftersom tekniken förbättrades så ökade kraven på filmljudens kvalitet. Stereoåtergivning möjliggjorde att ljudet kunde få riktning (höger/vänster/panorering) och följa rörelserna som visades på vita duken. Från början (1927) användes EN kanal ljud, idag kan en full ”3-d” stereobild bestå av upp till 70 kanaler surroundljud där ljudet panoreras även i höjd- och djupled.

Filmljudets beståndsdelar:

1. Dialog/röster
Vid dubbning och eftersynk är det viktigt att den akustiska miljön liknar den man ser i bild. En scen tagen utomhus på ett berg kan inte innehålla talljud med en karaktär av källare.

2. Atmosfärljud, som delas in i miljö- och klichéljud.
Exempel på atmosfärljud: trafikerad gata, regn, eld.
Exempel på klichéljud: I kontorsscenen ringer telefoner, på polisstationer hör man kommunikationsradio i bakgrunden. Med andra ord de ljud som förväntas höras i en viss miljö.
Atmosfärljuden kan även ange avstånd och geografisk position.
Exempel: Första scenen är inne i fabriken. Maskinljuden hörs starkt. I nästa scen befinner vi oss hemma hos en av arbetarna som bor strax utanför fabriksområdet. Där hör vi samma ljud, fast svagare. Tredje scenen utspelar sig hos fabrikens direktör som bor i stora villan, uppe på höjden. Där anar vi bara ljuden från fabriken.

3. Ljudeffekter
Dubbning av dialog medför att alla övriga ljud (steg, explosioner, telefoner som ringer, kaffekoppar som slamrar, bildörrar som öppnas eller stängs med mera) är borttagna och måste läggas till. Ofta ”förbättrar” man en ljudeffekt – eller överdriver den - till att låta på ett förväntat sätt.
Exempel: När dörren på den skruttiga bilen stängs lägger vi på ett plåtigt och skramligt ljud. När dörren stängs på den lyxiga Cadillac:en väljer vi ett diskret men solitt ljud.
Överdrivet användande av effektljud kan få en motsatt effekt. Under biljakten tjuter däcken. I alla fall när bilen kör på asfalt. Inte - som i en av de tidiga Bondfilmerna – när det är biljakt på en sandstrand.

4. Musik
Musikens roll i film är i första hand att förstärka atmosfärer, uttryck och känslor. Skira stråkar i kärleksscenen, pukor och trumpeter innan bataljen eller dissonanta skärande ackord i skräckscenen. Musiken blir även viktig som kännetecken för en speciell film. Vem tänker inte på en mycket hungrig fisk eller Darth Vader när man hör signaturmelodierna från ”Hajen” eller ”Star Wars”?
Filmmusik delas in i två grupper. Dels egetisk, som bara biobesökaren hör.
Exempel: Scenen där hjälten och hjältinnan äntligen är i varandras armar, det lyckliga slutet närmar sig, diskret men vacker musik läggs till för att förstärka atmosfären…
Dels diegetisk musik, det vill säga musik som biobesökaren och rollfigurerna hör.
Exempel: Gangstrarna sitter runt ett bord och spelar kort. Någon av dem sätter på radion och ut strömmar musik.
Utöver detta har filjmljud en berättande roll. Det förbereder tittaren på vad som komma skall.
Exempel: Innan vi ser stridsvagnarna i bild så hör vi mullret av när de närmar sig. Eller vi ser människor i ett skyddsrum som röker och pratar. Plötsligt hör vi det fallande tjutet av en granat som närmar sig. Konversationen tystnar, cigaretterna sänks…var skall den slå ner? Klarar de sig den här gången också?

Ljudets funktioner

  • Skapa/bryta kontinuitet
  • Beskriva platsers inbördes förhållanden
  • Leda uppmärksamheten
  • Beskriva ljudmiljön
  • Skapa/bryta rytm och tempo

På inspelningsplatsen

Ovanstående attiralj är säkert igenkänd av de flesta. Innan scenen tas har man med krita fyllt i fälten med uppgifter om numret på tagningen, scenen med mera. Chefspassaren (”Key grip”) eller någon annan i produktionsteamet håller upp klappan i bild och läser högt (exempelvis) ”Hamlet, scen sju tagning tre” och slår ihop klappan. Då erhålls en synkpunkt – både visuell som audiell - som möjliggör synkronisering av film och efterredigerat ljud, det är ju bra om skådespelarnas läpprörelser stämmer överrens med talet.

Filmljud tas alltid upp på plats i form av B-ljud. Detta underlättar vid den egentliga ljudläggningen som för det mesta sker i efterhand. B-ljudet löper ju parallellt – i realtid – med den inspelade filmen vilket underlättar vid eftersynkning av dubbad dialog och övrigt efterarbetat ljud.
På ljudsidan finns det två olika sorters ljudtekniker, de som jobbar under inspelning och de som jobbar under efterarbetet.

A-ljud (sound mixer) Den ansvarige ljudteknikern vid film och TV-produktion. I en TV-produktion sitter A-ljudet i ett kontrollrum och sköter ljudmixern i vilken alla ljuden mixas. På fältet manövrerar han eller hon oftast en portabel ljudmixer.

B-ljud (boom operator) Assistent till A-ljudet som ansvarar för mikrofonen under tagning. Väljer även lämplig mikrofon för olika miljöer och placerar den på exempelvis en mikrofonbom, ett slags metspö varpå mikrofonen fästs.

Ljudläggare (dubbing editor) Ljudläggaren tillför/sammanfogar filmens ljudeffekter och musik. SVT Drama har infört termen "ljudsättare" för att efterlikna ljussättare och därmed kanske ersätta ordet ljudläggare.

Ljudtekniker (sound technician) Allmän yrkesbeteckning för person som arbetar med inspelning eller bearbetning av ljud, eller ansvarar för ljudet vid TV-sändning. Ljudteknikern undersöker akustiken på inspelningsplatsen.

Tramp (foley artist) Tramp är en yrkesbeteckning för en person som eftersynkar och skapar effektljud, t.ex. fotsteg eller pistolskott. Det kan innebära att personen ifråga får slänga sig i sand, trampa i grus (därav namnet) - allt för att skapa det rätta ljudet.

Exempel på "foley artists"


Källor: Woodoofilm hemsida. Klas Dykhoff ”Ljudbild eller synvilla”

Några filmer, rekommenderade bland annat för sin enastående ljudläggning

https://www.youtube.com/watch?v=ixqr8D7J_Kc
The Artist
En fransk romantisk dramakomedi i svartvit stumfilmsformat från 2011. Filmen regisserades av Michel Hazanavicius med Jean Dujardin och Bérénice Bejo i huvudrollerna.


Dancer in the Dark
En musikalfilm från 2000 regisserad av Lars von Trier, med Björk i huvudrollen. Filmen blev Oscarsnominerad för Bästa sång. Bitvis ljudlagd med endast B-ljud.


Sweeney Todd
En musikalfilm från 2007 av Tim Burton och med Johnny Depp i huvudrollen.


Brazil
En brittisk dystopisk science fiction-film från 1985 i regi av Terry Gilliam, skriven av Terry Gilliam, Tom Stoppard och Charles McKeown.


Vem satte dit Roger Rabbit
En amerikansk delvis animerad fantasy-komedi från 1988, regisserad av Robert Zemeckis. Filmen utspelar sig år 1947 i ett alternativt Los Angeles där tecknade figurer interagerar med människor.

Några svenska tekniker som blivit framgångsrika inom filmljud

  • Per Hallberg
  • Paul NJ Ottosson
  • Bo Persson

Kolla upp vad de gjort!

Titta även gärna på den här länken:
Filmsound.org

Utbildningar inom filmljud

Stockholms Dramatiska Högskola
Folkhögskolor
Filmsound Sweden - intresseförening

Att fundera över

Brukar du spela data- eller tv-spel? Hur är dessa ljudlagda? Vilka funktioner har ljudet i ett spel? Hur påminner det om filmljudets funktioner?

Utbildning spelljud

Högskolan i Skövde

Sammanställning Thomas Irgard

  • https://www.youtube.com/watch?v=FH7PX0Q6RMk

    Film: Transformers: Dark of the moon.

    Dessa filmer har alltid fascinerat mig enormt mycket, jag har sedan jag var liten varit väldigt teknikintresserad. Och vad passar då inte bättre än filmer som i stora delar bygger på teknologi?

    När man analyserar just ljudet i dessa filmer så kommer man fram till en huvudsak: Utan det så skulle inte filmen ens vara möjlig att se på.
    Det är då två stycken huvudfaktorer man kan analysera väldigt lätt. Det är då: Filmmusik (skapar spänning, och ger dynamik till den berättelsen man upplever)
    Och det andra är då karaktärernas ljud, och med det menar jag då robotarnas. Deras ljud är inget som finns egentligen inget som man kan relatera till i den ”verkliga världen” utanför dessa filmer. Så filmskaparnas uppgift måste varit svår, att skapa ljud till karaktärer som ingen människa kan relatera till (förutom då liknande filmer). Vilket jag personligen tycker dem gjort extremt bra, det robotliknande ljuden när dem rör på sig är extremt ”verklighetstroget”, nu är självklart det en subjektiv fråga, då ingen har upplevt det i verkligheten.
    Men dem återspeglar händelser i filmen med ljud vi känner igen blandat med ljud som är påhittade för att skapa dynamik till robotkaraktärerna. Ett bra exempel i klippet, är när robotarna slåss med vajrar. Då hör man ett ljud som man kan relatera till en spänd vajer, som dem sedan blandar in med andra ljudeffekter för att skapa en helhetsbild.

    Och en intressant del är hur musiken (stråkar och storband) blir mer och mer aggressiv (Mer och mer element kommer in och musiken blir ”ljusare”) ju mer intensivt de slåss. Detta ger filmen och berättelsen otroligt mycket mer spänning och dynamik.

    Så dessa två element tycker jag tillsammans bygger filmen och ger den så otroligt mycket mer dynamik.

  • Jag har kollat på Pirates of the caribbean som jag har sett väldigt många gånger, men aldrig tröttnar på. Varje gång är det lika spännande och jag tror att det beror på alla ljud och all musik som dom har lagt på.

    I början av filmen är det ett typ av brus i bakgrunden för att, som jag tror i alla fall, få upp spänningen lite, så att man ska vilja fortsätta kolla. Dom har även lyckats få med hur båten slår mot vågorna och hur seglen och masterna låter, vilket är rätt skickligt gjort enligt mig.
    När skådespelarna drar svärden låter det också verkligt, det ljudet som uppstår när dom drar upp svärden och svingar med dom i luften.
    När alla springer och går på bryggor och på däcket på båten hör man fotstegen väldigt tydligt och man hör även när någon närmar sig eller när dom går längre och längre bort, och det har dom gjort för att man ska uppfatta avståndet.

    http://www.youtube.com/watch?v=KLumu0DcycM

    I det här klippet så slåss Jack Sparrow och Will Turner, detta är i början av filmen.
    Här är ett exempel på hur det låter när svärden dras emot varandra, väldigt verkligt enligt mig. Man hör fotstegen tydligt och när Will tar upp ett glödhett svärd så hör man ett ljud, som får en att förstå hur varmt det faktiskt är.
    Slingan som är det här klippet återkommer flera gånger i filmen när det händer något som ska vara spännande.
    Dom har fått med massa detaljer och ljud i bakgrunden, som gör att man får en bättre känsla om vad som händer och det känns mer verkligt.

    Det är väldigt mycket musik i filmen och jag tror att det mesta är egetiskt ljud, eftersom man oftast lägger på filmmusiken efteråt så tror jag inte att skådespelarna hörde exakt all musik. Men sen vet ju inte jag om dom hade musiken lite tyst i bakgrunden, men dom har i alla fall lagt på musiken efteråt.

    Jag provade att kolla filmen utan ljud, och det var väldigt konstigt, man fick verkligen inte samma känsla utan det var bara lite obehagligt att kolla på eftersom man inte hörde något. Så att se Pirates of the Caribbean utan ljud kändes lite löjligt.

  • https://www.youtube.com/watch?v=uNtf_z8STLI

    Film: Shaolin Soccer

    Jag valde denna scen ur den här filmen och tänkte just hur roligt ljudet låter när de pratar, eller när de gör sin kung fu. Den här scenen är när de får sin kung fu tillbaks och hur de låter när de gör kung fu, är nästan inte mänskligt. T.ex. när Mighty Iron Shirt tar bort sin tröja och ljudet han gör låter inte normalt.

    Jag valde inte den här scenen för något bra ljud eller ljud effekt, jag valde det för att det lätt roligt och konstigt.

    Hela filmen är dåligt men roligt så om ni vill kolla på det, så gör det! Shaolin Soccer

  • https://www.youtube.com/watch?v=1koa2xAxCAw
    Jurassic Park

    Jag pratade om scenen i den första Jurassic Park-filmen, där huvudpersonerna möter tyrannosaurus rexen för första gången. Scenen är oerhört välgjord med små och nästan knappt märkbara effekter, till exempel vibrationerna i vattenglaset och andetagen.
    Innan ”break out”, så leker man mycket med tystnaden, man hör bara svagt andetagen från personerna i bilen och regnet som smattrar mot rutorna. Precis innan det hela ”bryter ut” är det nästan tyst, och precis när benet landar på rutan så slår åskan ner. Detta ger en effekt som får de flesta personer att hoppa högt.

    Den första Jurassic Park-filmen har vunnit pris för ”Bästa Ljudeffekter”. Många av effekterna är gjorda i efterhand i studie, där ibland ljuden från dinosaurierna. Kompositören för soundtracket, John Williams, är känd för att ha skrivit filmmusik till bland annat Hajen, Star Wars och Indiana Jones.

  • https://www.youtube.com/watch?v=dnRxQ3dcaQk

    En utav de viktigaste sakerna som behövs för en dinosaurie film är dinosaurier. Och en viktig detalj som behövs är ljudet. När jurassic park gjordes fanns inget sådant ljud så de var tvungna att skapa de själva. Jag tog reda på vad de använde för ljuden.

    – För tyrranosaurus rex användes förvånansvärt nog en jack russel hund som de saktade ner till delar av ljudet. De använde också hästljud. För rytet användes en bebis elefant. De ville använda en vuxen elefant men den enda elefanten som tjöt så de fick använda det. När de väl spelat in ljudet saktade de ner det mycket och la till lite andra ljud.

    – Velociraptorens ljud är lite mer komplicerat. Då använder de ljud från hästar, gäss, svanar och även från sköldpaddor som parar sig. I scenen från ovan har de även med det enda ljudet från en människa som användes till varelserna. Det var när ljudteknikern träffade sin kompis som han bad honom göra något ljud. Kompisen gjorde ett lågt gurglande ljud som sedan användes till filmen.

    – För de andra dinosaurierna användes hästar, svanar, åsnor m.m.

    När de gick in till skapandet visste de ingenting. De visste t.ex. inte hur svanar lät så de fick improvisera. De lyckades väldigt bra för det låter fantastiskt.

  • https://www.youtube.com/watch?v=Zg1cDKYmK98
    2:30 och framåt

    Batman: The Dark Knight – Analys

    Skrev aldrig någon ”text” om filmklippet innan jag höll talet om den. Men skriver en nu:

    Anledningen till varför jag valde just denna scen var att jag tyckte att den helt enkelt var fantastiskt bra ljud, inte minst ljudmässigt. Speciellt stereoeffekterna när Batman kör sicksack mellan lastbilens hjul och gatlyktorna med sin motorcykel. Ljudet går från höger till vänster och tvärtom medan Batman flyger från sida till sida på bioduken, skitsnyggt.

    En annan sak som jag pratade om var när lastbilen landade efter att den voltat i luften. Ljudet från lastbilen är det enda som hörs, självklart är det ju inte så som det hade låtit i verkligheten. Men det var väldigt effektfullt att det enda ljud man hörde var lastbilens dunder och inget annat.

    Detta leder oss vidare till den sista delen av scenen då Batman kör i full fart mot Jokern. Vi hör violiner (egetisk) som börjar stegra i bakgrunden, ett långsamt stegrande som bygger spänning. Ju närmare batman kommer Jokern, ju högre och mer intensivare blir musiken (egeisk musik, det är ju knappast en liten stråkensemble mitt i gatan under en actionscen).

    Hans Zimmer och James Newton Howard komponerade musiken till denna film. Hans är känd för att ha producerat och komponerat musik till bland annat Pirates of the Caribbean, Sherlock Holmes, The Amazing Spiderman, och i princip alla andra riktigt stora nya actionfilmer.

  • Jag har sett på The Green Mile, en väldigt gripande och bra film på många sätt men den har också en väldigt hemsk och obehaglig handling.
    Det var spännande att granska ljudeffekterna och ljudets betydelse och det fanns många olika saker i filmen där ljudet hade mycket stor betydelse för känslan.

    I filmens början ser man en massa bybor med vapen springa på ett fält, bilden är rätt suddig och rörelserna är fördröjda men man hör inte varken steg eller rop, man hör endast lite dov filmmusik. Alla letar efter två tvillingar som är borta. En man syns plötsligt i bild som senare visar sig vara barnens pappa, han hittar något på en gren som tillhör hans döttrar och ger ifrån sig ett vrål. Men vrålet låter inte som ett vrål utan är mer som ett avlägset sorl och man kan inte urskilja några ord eller bokstäver. Efter det hör man något som liknar hundskall. Men pappans rop är en viktig detalj eftersom det är det första ljudet (förutom musiken) som man hör. Jag hittade tyvärr inget klipp på detta men filmen finns på tex Swefilmer.se

    Filmen utspelar sig på en anstalt för dödsdömda fångar, så man hör många ljud såsom när tunga dörrar stängs, nyckelskrammel, fotsteg i korridoren osv. Även ljud ifrån själva avrättningarna finns där för att förstärka hela situationen som är väldigt obehaglig.

    Huvudpersonen (John) i filmen är en typ av helare, när han ska hela människor så byggs ljudet och känslan gradvis upp. I det här klippet som jag har valt så ska John återuppliva en mus. När han gör detta ser vi ett glödande ljus men för att förstärka känslan av det övernaturliga som sker så hör vi även det glödande ljuset. Vi hör även musik som är både av hoppfull och lite skräckinjagande karaktär och ett ”blåsande” lite metalliskt ljud. När helandet är över ligger musiken kvar i bakgrunden.
    https://www.youtube.com/watch?v=2c2NxzfnitI (1:29-2:15)

    Det är inte jättemycket musik i filmen, den mesta som förekommer är dock egetisk och finns där när något känslosamt eller spännande händer/är påväg att hända. Annars innehåller filmen väldigt mycket dialoger som skapar känslor hos åhöraren.

  • http://www.youtube.com/watch?v=ny2E0BY5s-0

    Den här spännande filmen heter Gravity och kom ut förra året och har både vunnit Oscars för bästa visuell effekt samt bästa ljud redigering. Största delen av musiken är gjord av Steven Price.

    Om jag ska berätta lite om musiken i filmen så skulle jag vilja säg att den verkligen har lyckats med att förmedla känslor. En speciell scen i filmen där diegetisk musik spelar en stor roll är när Matt precis har räddat Dr. Stone efter att hennes säkerhetslina gick av. Han sätter på en gammal countrylåt i deras rymddräkter och pratar stilla med henne. Både jag som publik och karaktärerna i filmen drömmer sig bort tillsammans med de lugna countrytonerna och en känsla av hopp och lugn kommer över än och man ser helt plötsligt hur vacker en soluppgång från rymden är.

    Egetisk musik har nog den största rollen i filmen enligt mig. Pipande varnings ljud och rymdbuller tillsammans med tunga syntar och skärande stråkar ger en känsla av stress, oro och rädsla. Den egetiska musiken ökar både i tempo och i styrka när rymdskrotet är påväg tillbaka för att träffa rymdstationen. Men det som hade mest inverkan på mig var hur de lekte med total tystad och något så simpelt som andningen. I klippet jag kommer visa kämpar Dr. Stone för att ta sig till luftslussen eftersom hennes syrgasbehållare håller på att ta slut. Jag tyckte det är fruktansvärt frustrerande och obehagligt att lyssna på detta eftersom jag själv känner ett tryck över bröstet och har problem med en jämnandning när jag lyssnar till ljudet av denna scen.

  • https://www.youtube.com/watch?v=wxN2Mewamj0

    Analys av film – Sagan om ringen-trilogin

    När jag började tänka på filmer med bra ljud, så var Sagan om ringen-trilogin de första filmerna som jag kom att tänka på. De diegetiska ljud som förekommer i dessa filmer är ju som vi talat om tidigare inspelade i efterhand och ska då låta så som våra öron vill höra ljuden, och inte så som de låter i verkliga livet. Det tycker jag att de lyckas riktigt bra med och gör att man blir mycket mer med i filmen som lyssnare.
    Och det i kombination med det oslagbara egetiska ljudet i form av mycket stråkar och flöjtspel och andra harmoniska instrument som skapar både glädje och spänning och allt däremellan, så blir det en oerhört bra ljudupplevelse i mitt tycke. Jag är framförallt imponerad av själva soundtracket och de återkommande melodierna genom filmerna som passar så perfekt in på något sätt.

  • https://www.youtube.com/watch?v=qWuJ3UscMjk

    Jag pratade om The hobbit: behind the scenes och pratade lite om hur det är att jobba med ljud, jag gick mest in på ljud effekter. Jag blev som mest intresserad av ljud inom film när jag väll såg dessa ” behind the scenes ” klippen för the hobbit som kom ut 2012. efter det så har jag tänkt mycket mer på ljud inom film. Filmen har helt klart fantastisk musik och bra ljud effekter, men i stället för att gå in i filmen så ville jag hellre prata om skapandet bakom den. att i scener lägga till en häst som gnäggar så att vi tittare ska veta att den är där, att försöka hitta rätt ljud för varelserna i filmerna kan behövas 11 olika ljud som är sammanlagda för att bilda ett ljud som låter som varelsen ser ut, alla fall hur vi uppfattar att den låter, och hur många ljudeffekter som ska placeras ut och skapas m.m.

  • https://www.youtube.com/watch?v=KLumu0DcycM

    Jag har valt filmen Pirates of the Caribbean The Curse of the Black Pearl. Jag har tittat lite extra noga på en fäktningsscen mellan Jack och Will.

    Här kan ni se hur en skicklig ljudproducent varit med och påverkat. Hur de har skapat musiken i samma takt som de fäktas.
    När det är dialog är musiken väldigt svag och växer sig när de börjar fäktas.

    Scenen innehåller väldigt många pålagda ljudeffekter
    *Svärd som dras
    *Svärd som träffar varandra
    *Svagt klingande av Jacks smycken
    *Ett svärd som kastas genom luften som träffar en dörr.

    Speciellt det klippet när Will kastar sitt svärd emot Jack som träffar dörren, är en riktigt fascinerande ljudeffekt.

    Jag tycker ni borde kolla på filmen igen och verkligen lägga märke till alla ljud som de har lagt till i filmen. Då får ni även en ny upplevelse av filmljud och själva filmen.

  • Filmljud
    https://www.youtube.com/watch?v=XXGCxJGBPxs 0.54
    insidious-5 scariest scenes

    Detta var alltså ett mycket kort klipp ut filmen Insisious. Ett av barnen i familjen hamnar i koma och det visar sig att hans själ är någon annan stans. Samtidigt befinner sig någon annans själ i hans kropp.

    Denna scenen är en av mina favoritscener, det är den läskigaste när man väl är inne i filmen för det är ett så oväntat ögonblick. Det har precis lugnat sig från en läskig natt. Dom sitter mitt på blanka dan och pratar när detta inträffar. Den basen som fullkomligt dånar i öronen när monstret kikar fram bakom mannen är mycket fascinerande. Detta är mycket effektivt för att få en läskig känsla i framförallt biosalongen. När jag såg denna film på bio skakade till och med stolarna när basen slog igång.

    Basen tillsammans med de violinliknande ljudet gör att känslan blir mycket tydlig. I biosalongen var ljudet panorerat som i en cirkel, det kändes som violinljudet snurrade runt en, allt för att förhöja känslan av obehag och instängdhet. Ja för just så kändes det, man viste inte vart man skulle ta vägen för några sekunder, och det är precis det dom vill uppnå. Kontrasten från när damen sitter och pratar i lågmäld ton till att denna bastrumma ljuder högt är perfekt.

    Strax efter att ljudet lagt sig kanske vi tror att monstret är helt borta, Vi hör då papper som rasar och någon duns och förstår då direkt att monstret har rört sig åt en annan riktning. Hade inte detta ljud spelats upp hade vi inte haft någon som helst aning om vad monstret tog vägen. Detta gör att man förstår att det faktiskt är ett konkret monster/spöke som faktiskt finns. Hade inte detta varit så kanske man kunde tro att det var ett hjärnspöke från damen som pratar.

    Basen samt violinerna skapar ultimat skräckkänsla och det är vad dom vill uppnå. Ljudspåren i just denna film heter DTS-HD Master Audio 5.1 och håller hög kvalité.

    Ni bör se filmen, det är en upplevelse i både bild och ljudspråk.

    Anders Alfredsson

  • >