Soundcheck – Hands on – En checklista

Efter mitt förra blogginlägg, om det viktiga förarbetet, så är det nu dags för själva soundchecken.

Checklista Soundcheck

 1. 1
  Börja med att ställa in ljudet på en mikrofon / ett instrument i taget. Justera i signalvägsordning. Du börjar alltså med gainen, som ju kommer först i signalvägen på varje kanal. Jobba med scenljudet och publikljudet samtidigt eftersom de påverkar varandra.
 2. 2
  Tänk på att hålla ner volymen på de instrumenten du soundcheckar först, annars är det risk för att sången inte hörs sedan. En variant är att börja med sången.
 3. 3
  Efter att du lyssnat på och justerat alla instrument ett och ett, sätter du ihop små grupper: trummor och bas först, lägg sedan till gitarr och så vidare. Fortsätt bygga på med fler instrument tills du har hela bandet med.
 4. 4
  När hela bandet är med sätter du ihop din mix. Se till att varje instrument får en egen plats i ljudbilden. De ska vara sina egna och samtidigt komplettera varandra i sound, placering i bredd- och djupledd, frekvensområde(n), volym och så vidare. Gå tillbaka och gör justeringar på enskilda kanaler/instrument efter behov, nu när du hör alla tillsammans.
 5. 5
  Hitta en bra balans mellan de olika instrumenten och mellan scenljudet och publikljudet. Låt inte scenljudet bli för starkt, då tappar du kontrollen över publikljudet.
 6. 6
  Försäkra dig om att allt fungerar, att du har kontroll över de enskilda instrumenten, att du vet vilka problemområdena är, att du har koll på scenljudet och att musikanterna är nöjda. Den slutliga volymbalansen och finlir sköter du under konserten.
 7. 7
  Soundchecka; ställ in volymbalans och finlir för första låten, så att den låter perfekt direkt när konserten börjar.

Placera dig så du hör vad du gör

Om ni har tänkt att sköta ljudet från scenen samtidigt som ni spelar är det en god idé att låta mixerbordet stå på golvet en bit framför scenen under soundcheck och sedan bära upp det på scenen när ni har soundcheckat och hört hur det låter där ute.

Vad en soundcheck är och vad den inte är

En soundcheck är ett ljudtest. Ett tillfälle för ljudteknikern eller den ljudansvarige att ställa in ett bra ljud. Därför är det ljudteknikern som bör leda soundchecken och talar om vad hen behöver höra för att uppfylla musikanternas önskemål och skapa bra ljud. En soundcheck är inte ett reptillfälle. Behöver ni repa, gör det före eller efter soundchecken.

Den viktiga pausen

En paus med tystnad mellan soundcheck och konserten rekommenderas. Låt både öron och hjärna vila så gör ni sedan ett bättre jobb under konserten.

Förarbetet avgör hur bra det kan bli

Utan de viktiga förberedelserna är det stor risk att soundchecken blir kaotisk och ljudet dåligt. I min ​webbkurs Förbered för en smärtfri soundcheck får du veta hur soundchecken blir effektiv och hur du får bättre ljud.

 • […] Vägen till en lyckad soundcheck är att ni gör de här viktiga förberedelserna före ni testar ljudet på instrumenten och hela bandet. Vi kan kalla det för pre soundcheck – en försoundcheck. Det är inte svårt och tar inte lång tid. Rätt gjorda sparar ni både tid och bekymmer när det sedan blir dags för fortsättningen. Här är en checklista för en lyckad fortsättning på soundchecken. […]

 • >