Inställningarna som löser problem med liveljudet

De flesta som spelar och/eller mixar har, ibland eller ofta, problem med liveljudet. Tyvärr hjälper det inte alltid att bara skruva på mixerbordet. Problem med liveljudet måste angripas vid roten till det onda. Många problem med liveljudet kan undvikas om du gör de rätta inställningarna i förväg, det vill säga före både soundchecken och spelningen.

Har du som mixar eller spelar haft följande problem med liveljudet:

 • distorsion
 • brum
 • brus
 • rundgång
 • för mycket eller för lite bas, mellanregister och/eller diskant
 • svårt att få instrument eller sång att höras på scenen eller ut till publiken?

Många försöker fixa de här problemen på mixerbordets kanaler. Det är bara symtomlindring och ibland hjälper det inte ens. Ska du komma tillrätta med problemen i grunden behöver du göra de ofta bortglömda inställningarna som lyfter liveljudet.

Genom att ta tag i det här så går allt mycket lättare sedan. Soundchecken flyter på. Musikerna blir nöjda med ljudet på scenen och det låter bra ut direkt från första ackord på spelningen.

Tre ofta bortglömda inställningar som lyfter liveljudet

Vilka är då de bortglömda inställningarna som löser ovanstående problem med liveljudet? Jag har delat in dem i tre områden enligt nedan.

 1. Ställ in alla nivåer rätt. Genom att optimera alla nivåer genom hela ljudkedjan får du ut det bästa av din ljudanläggning.
 2. Frekvenskorrigera. Genom att Kompensera för lokalens dåliga akustik och ljudanläggnings svagheter och minskar du risken för rundgång och får allt och låta bättre. Både på scenen och ut till publik.
 3. Ställ in för soundcheck. Gör "hemläxan" före soundcheck så slipper du många problem både under soundchecken och spelningen. Soundchecken blir effektivare och du ökar möjligheterna till ett bra liveljud under konserten.

Vill du veta vilka rattar du ska skruva på och hur du ska ställa in dem?

Anmäl dig till webbkursen "De ofta bortglömda inställningarna som lyfter ljudet"

 • Tack för bloggen! Att ställa nivåer brukar inte bara något jätteproblem. Akustiken på en live-scen går sällan att göra något åt men frekvenskorrigering av PA med hjälp av DriveRack och liknande fungerar ofta ganska bra. Det jag skulle vilja veta mer om är effektiva förberedelser/rutiner inför soundcheck.

  • Hej Bo!
   Det var tråkigt att höra. Vad är det du saknar, för att det skulle ge dig något?
   Mvh Hans, LJudteknikern.se

 • >