Frekvensomfång för olika stämmor

Ovan: frekvensomfång för sång. En visuell bild över de olika stämmorna för vokalister, såsom de brukar delas in vid till exempel körsång. Kvinnor ligger generellt en oktav högre än män. Kvinnors röstomfång ligger därför anligtvis bara i mellanregistret. Männens röstomfång ligger till största delen i basregistret, men även en liten bit upp i mellanregistret. Både mäns och kvinnors sång generar övertoner långt upp i diskantregistret.

e-bok: Sång Live - Bästa Liveljudet för sången

Varför veta frekvensomfång för sång (och andra instrument)

När du ska justera equalisern, välja delningsfrekvens, välja mikrofoner, och så vidare, så är det är bra att känna till frekvensomfång och tonomfång för olika instrument. Det skapar större förutsättningar att ställa in ett bra ljud på dem. Du förstår till exempel att du kan använda hipass på alla kvinnoröster för de kommer sällan under 200 hertz. På så sätt rensar du upp i basregistret; du slipper oönskat lågfrekvent oväsen på de kanalerna, och får därmed en tydligare bas totalt sett.

Frekvensomfång och tonomfång för sång i tabellform

Röstläge

Tonomfång

Frekvensomfång

Sopran

c1

c3

262 Hz

1046 Hz

Mezzosopran

a

g2

220 Hz

784 Hz

Alt

g

e2

196 Hz

659 Hz

Tenor

c

a1

130 Hz

440 Hz

Baryton

A

g1

110 Hz

392 Hz

Bas

F

d1

87 Hz

294 Hz

Samma innehåll som grafen längst upp men i tabellform.

Sångröstens inverkan på sångljudet

Första steget mot ett bra sångljud börjar med sångaren / sångerskan. Röstträning, röstvård och uppsjungning är alltid rätt. Det är alltid mycket lättare att skapa ett bra sångljud i PA:t om sångaren / sångerskan levererar tydlig och kraftfull sång. Ibland kanske uttrycket ska vara sluddrigt eller sprött men det är stor skillnad på ett medvetet valt uttryck och okunskap om hur man använder rösten på ett optimalt sätt.

Här vill jag tipsa sångare och sångerskor om iSing.se - Din sångtränare på nätet.

Mikrofonen gör inte rösten tydligare eller bättre


En mikrofon gör inte otydlig sång tydligare. Sjunger man halvhjärtat låter det halvhjärtat. Det spelar ingen roll hur bra utrustningen eller hur kunnig ljudteknikern är. Det kommer ändå inte låta bättre än det som kommer ur sångarens / sångerskans mun.


Jag talar i första hand inte om vackra röster och tonsäkerhet. Det är olika viktigt i olika musikstilar. Och vem avgör om en röst är vacker? Jag talar om att sjunga med känsla; att ge det man har och lite till. Först då kan det bli magiskt.


Rösten är kanske det instrument som har den största uttryckspotentialen, men det kan också vara svårare att göra bästa möjliga bruk av den, jämfört med andra instrument. Rösten är helt enkelt mer personlig. Ju mer sångaren /sångerskan vågar ge av sig själv desto bättre låter det.

Mikrofonteknik för sångare och sångerskor

Nästa steg ligger också hos sångaren / sångerskan. Det är mikrofonteknik. Det tar lite tid att lära sig använda mikrofonen till sin fördel, men du som är ljudtekniker bör ändå ge en snabbkurs i grundläggande mikrofonteknik till sångare /sångerskor som är ovana vid mikrofoner.

Här vill jag återigen tipsa sångare och sångerskor om iSing.se - Din sångtränare på nätet.

Mikrofonavstånd för sång


Håll mikrofonen nära munnen. Är det en dynamisk mikrofon kan läpparna vidröra mikrofonen i svagare partier. Variera avståndet efter styrkan du sjunger med. Starkare partier – längre mikrofonavstånd och svagare partier – kortare mikrofonavstånd. Hör du dig själv dåligt i medhörningen, sjung närmare mikrofonen. Hör du dig själv bättre blir det också lättare att sjunga rent, nyanserat och snyggt.

Håll sångmikrofonen rätt

Mikrofonteknik sång

1. Håll eller rikta mikrofonen snett nerifrån munnen.

2. Håll den lite vid munnens ena sida så syns läpparna. Läpprörelserna ger publiken stöd för textuppfattningen. Att inte låta ansiktet eller munnen skymmas av en mikrofon skapar dessutom bättre publikkontakt.

Undvik rundgång sång

3. Tänk också på att inte rikta mikrofonen ner i monitorn när du inte sjunger, för då blir det definitivt rundgång.

4. Håll inte handen runt nätet på baksidan mikrofonen. Då blir det garanterat rundgång. En förkortad förklaring till varför det går runt: I de allra flesta fall använder man ju riktade (njure/cardioid) mikrofoner på scenen just för att det inte ska gå runt. Mikrofoner konstrueras riktade genom fasutsläckning i de riktningar man vill ha lägre känslighet. Täpper man för ”hålen” för fasutsläckningen så försvinner densamma och därmed blir mikrofonen mer eller mindre rundupptagande. Och en rundupptagande mikrofon går, som bekant (?), lättare runt.

Ovan vid att sjunga i mikrofon?


Ett råd till ovana sångare eller sångare med mikrofonskräck: öva hemma eller i replokalen när du är själv.

e-bok: Sång Live - Bästa Liveljudet för sången

Vilka frekvenser tycker du är svårast att få till när det gäller sång?

Kommentera / fråga gärna här nedanför om till exempel:

  • frekvensomfång och tonomfång för sång, sångare och sångerskor
  • olika sångregister och röstlägen
  • mikrofonteknik för sång
  • dina erfarenheter av sång live.
>