Bra ljud elbas — spelstil och placering

Vill du ha bra ljud elbas både på scenen och i lokalen? Det är inte bara mixerbordet och ljudanläggningen som bestämmer för hur bra ljud elbasen kan få. Du som basist och/eller ljudtekniker bör även ha koll på hur olika spelstilar låter, hur elbasen och dess kontroller påverkar ljudet och inte minst att basförstärkarens inställningar och placering har stor betydelse för att få bra ljud på elbas. Detta är ett utdrag från e-boken Elbas live - Bästa Liveljudet För Elbasen

Basisten och bra ljud elbas

Spelstilen på elbasen påverkar i hög grad ljudet. Ett anslag nära stallet ger mer strängljud men blir lite tunnare än ett anslag nära halsen som ger ett fylligare ljud som i gengäld ger lite mindre strängljud. Ett tydligt och kraftfullt anslag skapar distinkta och kraftfulla toner.

I vissa fall kan basisten även ”hamra” ner strängen i bandet med vänsterhanden för att förstärka tydligheten ytterligare. Sedan handlar det förstås om musikstil, variationer i spelet och det uttryck basisten och bandet vill ha.

Vanligen slår basisten an strängen med pekfingret och långfingret men elbasen kan även spelas med plektrum eller ”funky style”/slap-teknik. Det finns ännu fler sätt att spela bas på.

Se videon "30 sätt att spela bas på" 🙂

Kontroller på elbasen

Elbasen har ofta två mikrofoner: en stallmick och en halsmick. Det brukar ofta finnas en omkopplare och/eller volymkontroller för de olika mickarna. Precis som för var strängen slås an så ger stallmicken ett tunnare ljud och halsmicken ett fylligare ljud. Utöver mickarnas volym hittar du vanligen en tonkontroll på elbasen också.

Basen kan ha aktiv elektronik och ger då en kraftigare utsignal. Den aktiva elektroniken drivs av ett batteri som det gäller att komma ihåg att byta före spelningen.

Basisten har nästan alltid själv koll på kontrollerna på elbasen och hur de ska stå för att få det ljud som önskas. Som ljudtekniker är det förstås bra att veta hur du ställer in ljudet på själva elbasen också. Basisten kanske vill ha hjälp eller behöver få en vink om att justera en viss ratt, om det inte låter bra.

Basförstärkarens placering betydelse för bra ljud elbas

Basförstärkarens placeras lämpligen bredvid trumsetet på hihat-sidan. Då hör trummisen elbasen bra och får bra kontakt med basisten. Basisten å sin sida har bra kontakt med trummisen och hör, de för tajmingen viktiga, baskaggen och hihaten.

Justera basförstärkaren för bra ljud elbas

Basisten sköter normalt både elbasens och bas­förstärkarens kontroller men precis som för elbasen är det bra om ljudteknikern, vid behov, har synpunkter på förstärkarens inställningar. Det är framförallt för stark volym och/eller för starka basfrekvenser som kan ställa till det för ljudet på scenen och till publiken. Basfrekvenser är i princip rundstrålande och det kan därför lätt bli för mycket av det goda i den aktuella lokalen.

Om basen bumlar runt i lokalen, utan att el­basen är med i PA:t, så måste basförstärkarens volym och/eller basfrekvensernas styrka minskas på basförstärkaren.

Detta är ett utdrag från e-boken Elbas live - Bästa Liveljudet För Elbasen

Beställ e-boken Elbas live
  • >