Att stoppa och hitta rundgångar

Om rundgång uppstår under konserten så försök att inte få panik. Om du inte direkt vet vilken kanal eller vilket system det är som går runt så dra ner masterreglarna och medhörningens aux sends fem till tio decibel så brukar rundgången försvinna.

Innan du drar upp volymen igen, försök att utröna var rundgången uppstod. Kanske var det sångaren som råkade "doppa" mikrofonen i monitorn? Eller verkar det vara en mer bestående rundgång?

Dra upp volymerna försiktigt igen, en och en. Du märker snart vilket system som är upphovet till rundgången. Ligg kvar på rundgångsgränsen. Men vilken mikrofon, eller vilka mikrofoner, är det? Det är inte alltid så lätt att veta. Ett bra sätt att hitta vilken mikrofon som går runt är att koppla in ett par hörlurar till mixerbordet och sololyssna kanal för kanal. Du kommer höra direkt vilken kanal som har rundgång. Dra ner kanalens volymregel eller aux send(s) beroende på vilket system som går runt. Om du inte vet vilket system det är så dra ner gainen, då får du lägre nivå till alla system. Du kan även prova att eliminera rundgången med kanalens equaliser.

Om instrumentets volym inte räcker till måste du jobba mer med ovanstående metoder. Det kan också vara så att allt annat är för starkt. Dra ner volymen på allt annat.

Med rundgångarna under kontroll är det dags för att stävja brum och andra störningar i PA-anläggningen. I kommande inlägg får du veta hur det går till.

Checklista

Mvh Ljudteknikern

PS Kolla in tidningen Studio-Live-Ljud-Special – Den mest heltäckande guiden för bra live-ljud DS

 • Hej igen!

  Högtalarna går att flytta fram, men det är ett projekt, så till nästa spelperiod kommer jag be dem bygga om lite.

  Jag har dem på egen grupp och mutar av när de ska sjunga, bandet är inte förstärkt annat än de aku.gtr till L/R. Bas och elgtr i sina egna förstärkare.

  Dessa myggor tejpar man, men de gör det själv så det blir nog lite olika varje gång, skulle tro att de är riktade, för de tar inte upp ljud bra även om någon står bredvid och pratar.

  Jadu min frekvens kurva är ju skrattretande, och jag som ny har stått och tittat på den många ggr och tänkt WTF?
  Ska det vara helt tyst i lokalen när man ringer ut? det hade vi, men eftersom vi har EQ´n på annan plats så får vi stå och gasta till varann, och ibland kommer nån in och smäller i nån dörr, och då flippar rundgången ut för minsta ljud…

  Tack för tipsen! Nu vet jag lite mer om vilket tänk man ska ha när man förbereder inför nästa föreställning!

  MVH Jenny

 • Hej!
  Tack för en bra sida (och bok förresten)!

  Jag är precis examinerad ljudproducent (studiomijöer) och första jobbet jag får är så klart live-ljud, med ett fåtal teoretiska lektioner i PA i ryggsäcken så är denna sida + ”Jakten på det perfekta…” som en bibel för mig!

  Nu jobbar jag bla på en amatörteater (med begränsad utrustning), där högtalarna till publik sitter bakom spelytan. Rummet är hyffsat avskalat mestadels i trä, och ett mindre band står även på scen. Skådisarna har myggor på sig.
  Jag har försökt ett flertal ggr att ringa ut scenen enligt boken, men hur jag än gör så rundar det på ALLA frekvenser, så det slutar med att min frekvenskurva är hyffsat rak, men alla band ligger neddraget i princip till 0!
  Då får jag gå upp till mixplats och EQ´a bort burkljudet.
  Men så här svårt ska det väl inte vara? kan det vara lokalen som inverkar för mycket? Eller ligger största problemet i att skådisarna hela tiden rör sig i ”högtalarfältet”?

  Återigen, tack för att du finns till!

  MVH Jenny Elvelin

  • Hej!
   Tack för de orden Jenny! 🙂

   Det är en svår miljö du jobbar i. Min första fråga blir: är det möjligt att flytta fram högtalarna? Då tror jag mycket skulle vara vunnet.

   Min andra fråga är om det bara är tal utan bakgrundsmusik eller om skådisarna talar/sjunger när bandet spelar? Det senare kräver förstås högre volym på myggorna och därmed ökar rundgångsrisken.

   Vad är det för myggor? Det bästa är om de kan komma så nära munnen som möjligt genom att tejpa fast dem på kinden. De du klämmer fast på kavajslaget kommer för långt ifrån. Många myggor är dessutom rundupptagande vilket gör de mindre känsliga för hur de placeras men mer känsliga för rundgång.

   Ska skådisarna sjunga till ett rockband behöver du nog både flytta fram högtalarna och jobba med riktade myggor/headset nära munnen.

   Kommen så långt blir det klart lättare för dig att ringa ut lokalen. Det är ingen mening med att dra ner alla frekvenser lika mycket, det blir nästan samma som att bara sänka volymen.

   Lägg helst myggorna på en egen grupp med en egen eq. Myggorna kräver mer equlisning för att låta bra än vad övriga instrument mår bra av.

   Lokalen tror jag är det minsta problemet i ditt fall och dessutom svårt att göra något åt, eller? Lycka till!

   Mvh Hans Nicklasson
   Ljudteknikern.se

 • >