Mixerbordets uppbyggnad


Mixerbordets princip.
Mixerbordets princip.

Mixerbordet kan sägas vara ljudanläggningens och studions hjärta. Alla signaler passerar förr eller senare genom det. Det är härifrån du bearbetar och mixar ljudet till en njutbar ljudbild.

En mixer i sin enklaste form består av ett antal ingångskanaler som kan mixas (blandas) samman till olika mixar och skickas till olika utgångsmoduler, till exempel mastern eller aux sends. Varje ingångskanal har en mic input och/eller line input(s) där du kan ansluta en ljudkälla, till exempel en mikrofon, ett lajnat instrument, en mp3-spelare eller datorn.
©2024 Hans Nicklasson, Ljudteknikern.se
Innehållet i webbkursen och pdf:erna skyddas av upphovsrättslagen

Varje utgångsmodul har en eller flera utgångar (ofta på baksidan) där du ansluter till exempel slutsteg och högtalare för publikljudet (master outputs) och medhörningen (pre aux sends). Det finns även utgångar för signaler som du vill ska gå genom någon effektprocessor (post aux sends) och utgångar för om du vill spela in kanalens signal på ett spår i datorns inspelningsprogram (direct out).

Längst ner till vänster ser du ett litet mixerbord med åtta ingångskanaler i mono längst till vänster (vita reglar), därefter följer två ingångskanaler i stereo (blå reglar) och utgångsmodulen mastern (de två röda reglarna längst till höger). De reglarna bestämmer vanligen totalvolymen till publiken.

Ovanför det röda reglarna ser du tre blå vridknappar. Det är utgångsmodulen aux sends. De bestämmer totalvolymen i medhörningen och hur mycket effekt (till exempel reverb) det ska vara totalt. I det här mixerbordet finns det en inbyggd effektprocessor (längst upp till höger) som du kan skicka signal till men du kan också ansluta externa effektprocessorer.

Längst upp på bilden nedan ser du några av mixerbordets alla in- och utgångar.

Mixerbordet har tre huvuduppgifter. Läs mer här.

©2024 Hans Nicklasson, Ljudteknikern.se
Innehållet i webbkursen och pdf:erna skyddas av upphovsrättslagen
mixerbordet
Mixerbordet
>