Mixerbordets huvuduppgifter

Mixerbordets huvuduppgifter är att:

  1. förförstärka de svaga mikrofonsignalerna upp till så kallad linjenivå (eng. line level) så att mixerbordet kan arbeta med dem utan att det distar men så att de överröstar elektronikens bakgrundsbrus så mycket som det bara går.
  2. bearbeta signalerna med kontrollerna på ingångskanalerna, till exempel equalisern eller olika effektprocessorer.
  3. mixa (blanda) samman kanalerna till olika mixar för olika ändamål (till exempel publikljudet, medhörningen, effekterna eller mixning av en inspelning) till en njutbar volymbalans.
mixerbordet
Mixerbordet

Nu ska du få en första översikt på var du hittar "mixerbordets huvuduppgifter".

  1. Graden av förförstärkning justeras med gainen som sitter längst upp på varje ingångskanal (De röda rattarna på bilden).
  2. Signalen kan bearbetas med equalisern, aux sends och panoreringen (här är det de grå, blå och de gula rattarna).
  3. Med kanalernas reglar, längst ner, mixar du samman kanalerna och ställer in den önskade volymbalansen. Med aux sendarna (här är det de blå rattarna) gör du en eller flera mixar till medhörningen och effektprocessorer.

Mixerbordet kan vara analogt eller digitalt. Principen och huvuduppgifterna är ändå de samma.
©2024 Hans Nicklasson, Ljudteknikern.se
Innehållet i webbkursen och pdf:erna skyddas av upphovsrättslagen

Noviser undrar ofta om man vet vad alla knappar används till. De goda nyheterna är att kan du bara funktionerna på en enda ingångskanal så kan du en stor del av mixern, eftersom den är uppbyggd av ett antal ingångskanaler.

Ingångskanalerna kan dock vara i mono - monokanaler, eller i stereo - stereokanaler. Alla monokanaler på ett mixerbord brukar vara likadana, men stereokanalernas funktioner kan skilja sig lite åt från monokanalerna.

Här kan du lära dig mer om stereo- och monokanaler.

©2024 Hans Nicklasson, Ljudteknikern.se
Innehållet i webbkursen och pdf:erna skyddas av upphovsrättslagen
>