Minska risken för uppkomsten av rundgång

Genom att placera utrustningen rätt kan du väsentligt minska risken för rundgång. Detta är den mest verkningsfulla metoden att slippa rundgångar på. Du reducerar helt enkelt de fysiska förutsättningarna för rundgång.

Det optimala är om publikhögtalarna placeras framför mikrofonerna. Då når minsta möjliga mängd direktljud från publikhögtalarna till mikrofonerna. Publikhögtalarna kan med fördel stå framför scenen. Om de står på scenen kan vibrationer fortplanta sig genom golvet upp i mikrofonerna och ge rundgång på det viset.

Nummer två är att förbättra akustiken. I en mer dämpad lokal blir det inte rundgång lika lätt som i en lokal med mycket reflexer. Ljudet från högtalarna absorberas och når mikrofonerna med svagare styrka. Nu är det förstås inte möjligt att bygga om lokalen inför en spelning men tyger, draperier, skärmar och andra absorberande material applicerade på lämpliga ställen kan minska risken för rundgång och samtidigt förbättra ljudet i lokalen. Vilka förbättringar som är möjliga beror på hur lokalen ser ut, vad som finns att tillgå (i lokalen eller medtaget) och vilken tid som finns för att sätta upp det. Lite uppfinningsrikedom kan göra underverk.

Börja gärna med någon form av absorbenter bakom trummorna. Ett kraftigt draperi (back drop) bakom hela bandet gör också gott. Mattor på scengolvet kan också hjälpa till. Kan väggen längst bak i lokalen göras mer absorberande är det bra.

Människor är utmärkta absorbenter så det är lättare att få bra ljud och mindre risk för rundgång i en lokal som är fylld med publik än samma lokal utan publik. Bra att veta under soundcheck och ännu ett skäl till att hoppas på mycket publik. 🙂

Mvh Ljudteknikern

PS Kolla in Live-paketet. Ett s p e c i a l e r b j u d a n d e från Ljudteknikern.
Bok + tidning + 5 pdf:er + LED light nyckelring + fri frakt = 495 kr. Ordinarie pris 762 kr.
Du sparar 267 kr! Perfekt för dig som inte har vare sig boken eller tidningen ännu.
Men skynda! Det finns bara 30 Live-paket!
Beställ Live-paketet nu

>