Mikrofonförstärkaren

Mikrofonförstärkaren
Mikrofonförstärkaren

Mikrofonförstärkaren (eng. microphone pre amplifier) är det första blocket av de fem blocken på en ingångskanal. Dess viktigaste ratt är gainen som är en justerbar förförstärkning av inkommande signal från mikrofonen eller lineboxen.

  • Om signalen är för stark för mixern så distar det, då får du sänka gainen.
  • Om den önskade signalen är för svag blir det brus som finns i all elektronisk utrustning mer hörbart, och det kan vara svårt att få tillräcklig volym på instrumentet. Åtgärd: höj gainen.

Till din hjälp att ställa gainen rätt har du dina öron,  en röd lysdiod som blinkar eller lyser om ingångsnivån är för stark (peak-lysdiod) och mixerns VU-mätare. För att visa en kanals ingångsnivå på VU-mätaren måste du trycka ner solo-knappen som även kallas pfl-knappen (pre fade listening - lyssning före regel). VU-mätaren brukar vara placerad på mastermodulen. På en analog mixer ska de visa lite över "noll" på de starkaste partierna men på en digital mixer får det aldrig gå över  "noll". Peak-lysdioden, som brukar sitta brevid regeln, blinkar eller lyser varnande om ingångsnivån är för stark.
©2024 Hans Nicklasson, Ljudteknikern.se
Innehållet i webbkursen och pdf:erna skyddas av upphovsrättslagen

Ibland kan inkommande signal vara så stark att det distar trots att gainen är sänkt så mycket det går. Då finns det en knapp som heter PAD. Tryck ned pad-knappen och signalen dämpas med ett visst antal decibel innan den når gainen.

Kondensatormikrofoner och aktiva lineboxar behöver fantommatning för att fungera. Knappen för det brukar finnas på mikrofonförstärkaren på varje kanal. På vissa mindre mixerbord finns det istället en knapp som slår av och på fantommatningen för alla kanaler samtidigt. Dynamiska mikrofoner tar ingen skada av fantommatning men annan utrustning eller andra mikrofontyper kan göra det. De kan då inte användas tillsammans med kondensatormikrofoner på en sådan mixer. Även om det är mindre vanligt att problemet uppstår så är det förstås en fördel om det går att välja fantommatning på varje kanal för sig.

Här kan du titta närmare på nästa block i signalkedjan (block nummer två) - equalizern.

©2024 Hans Nicklasson, Ljudteknikern.se
Innehållet i webbkursen och pdf:erna skyddas av upphovsrättslagen
>