Micka rätt – slipp rundgång

Live används i princip uteslutande riktade mikrofoner. Rundupptagande mikrofoner tar upp allt ljud runtomkring, så även från högtalarna. Det säger sig själv att det ger en markant ökad risk för rundgång. Visst kan det finnas tillfällen då det går att använda rundupptagande mikrofoner live, till exempel vid upptagning av en stor kör eller en samlad klang från en ensemble, och då på en inte allt för stark volym. Men annars passar de rundupptagande mikrofonerna bäst i studion. Där har du i allmänhet har en mer kontrollerad akustik och medhörning via hörlurar.

Närmickning innebär att mikrofonen placeras 0-30 cm från ljudkällan. Ljudkällan kan till exempel vara ett akustiskt instrument, en röst eller en högtalare till någon instrumentförstärkare.

Fördelen med närmickning är att mikrofonen mest tar upp det den är avsedd för att ta upp och det behövs ganska lite förstärkning (gain). Ju längre ifrån ljudkällan desto mer gain behövs för att uppnå den önskade volymen på det aktuella instrumentet. Mer gain betyder också att mikrofonen blir känsligare och tar upp mer ljud runtomkring; från andra instrument och från högtalarna. Det sistnämnda ökar förstås risken för rundgång.

Nackdelen med närmickning av akustiska instrument är att man lätt får med oönskade biljud som förflyttningar över banden på en akustisk gitarr eller klaffljuden från ett blåsinstrument. En annan nackdel med närmickning är att mikrofonen inte tar upp speciellt mycket av rummets akustik. I synnerhet ett akustiskt instrument mår gott av att få lite mer luft. Men med ljudsvaga akustiska instrument i en rocksättning får du ofta göra avkall på de principerna och gå riktigt nära för att få instrumentet att höras utan att det går runt.

Ju ljudstarkare musikstil desto närgångnare mickning behövs. Det ljud som kommer ur PA-högtalarna får rummets akustik med sig (på gott eller ont) innan det når publikens öron. Mer akustik tillför du vid behov artificiellt med hjälp av effektprocessorer som reverb och delay.

Sångare bör tänka på att sjunga nära mikrofonen. Ju mindre antal mikrofoner du har på scen desto mindre rundgångsrisk. Du kan till exempel lajna en del instrument.

Mvh Ljudteknikern

PS Kolla in tidningen Studio-Live-Ljud-Special – Den mest heltäckande guiden för bra live-ljud DS

>