Ljudteknik För 5 Minuter Musik

Ljudteknik för 5 minuters uppträdande
 

När Någon i Bandet (Eller Arrangören) Säger Till Dig Som Har hand Om All Ljudteknik:

"... ska bara spela i 5 minuter ... Då blir det väl nästan inget jobb alls för dig. Det behövs väl inte så mycket ljudteknik för bara 5 minuter, eller?"

Då frågar du: "Vad är det ni inte behöver? Trummorna? Gitarrförstärkarna? Högtalarna? Mikrofonerna? Mixerbordet? Ljudteknikern?"

Självklart behövs lika mycket ljudteknik och det är lika mycket jobb oavsett om bandet ska spela i fem minuter eller i tre timmar. Möjligen kan man komma överens om att göra det hela lite enklare (det brukar till och med vara bandet eller arrangören som kommer med den idén).

Men när du kommer med konkreta förslag till förenklingar så är det sällan varken bandet eller arrangören vill göra avkall på något. "Spela utan medhörning? Nää! Bara ett medhörningssystem? Nä, du vet trummisen vill ha sitt eget system och jag måste ha mitt annars hör jag inte sången. Inga trummor! Är du galen!? Inga subbasar! Det blir för tunt! Vi är ju ett rockband!" Och så vidare.

Vad kan du då göra? Bandet/arrangören har svarat på frågan själva. Det enkla svaret är att det finns


Egen annons

Musikproduktion Online handlar om både studio- och liveljud.

Läs Mer Och Beställ

Klicka Här För Mer Info Och Beställning ...


 
inget du kan göra. Om de vill ha all ljudteknik så behöver du samma tid på dig som när bandet spelar en hel kväll.

Ganska självklart kan man tycka, ändå har jag fått den frågan ett antal gånger genom åren. Ibland är det som att all ljudteknik bara ska finnas men den får inte synas och det får inte ta någon tid.

En lösning är att föreslå att bandet eller arrangören sköter all ljudteknik själva, för om "det inte är så mycket" så kanske det inte behövs någon ljudtekniker. Och så kan det vara, men om de vill ha mycket ljudteknik och inte vill göra det själva - då måste de förstå att det tar tid.

Ber de en professionell ljudtekniker, eller en erfaren amatörtekniker, så måste det finnas tid till att göra jobbet bra, annars är det ingen mening med att anlita en ljudtekniker.

Hur gör du? Hur får du bandet eller arrangören att förstå det självklara?

Lär Dig Mer Ljudteknik - Utbildning Online På Egen Hand

>