Bygg ut med kompressorer

Tänk dig publikens sorl eller bandets komp som en ljudmatta. När till exempel sången hamnar under den ljudnivån i svagare partier kommer det tillfälligt bli svårt att uppfatta sången. Men i refrängerna kanske sångaren klämmer i utav bara den, så att det skär i publikens öron. Lösningen på båda problemen heter mikrofonteknik och kompressor. Kompressorn minskar dynamiken, det vill säga skillnaden mellan de svaga och starka partierna, och gör instrumentet eller sången hörbarare utan att du ökar volymen. Medelnivån blir högre och du får en jämnare nivå.

En kompressor kan också ställas in som nivåbegränsare på hela mixen, eller delar av mixen, för att skydda hörsel och utrustning från allt för kraftiga nivåer. Kompressorn kallas då för limiter. Många kompressorer ger möjlighet att först ställa in en mjuk kompression för att öka hörbarheten och sedan aktivera en limiterfunktion som håller toppnivån i schack.

En kompressor kopplas normalt in på insert som tvingar signalen att ta omvägen via den externa processorn innan den kommer tillbaka till samma punkt och fortsätter sin väg genom mixerbordets kanal. Brytpunkten ligger oftast före eller efter equalisern.

Insert är vanligen ett så kallat brytjack med in- och utgång (send och return) i samma teleuttag. Därför erfordras en speciell splittkabel (även kallad insert- eller y-kabel) som splittar signalen från en stereoteleplugg till två monoteleplugg.

I ett digitalt mixerbord finns för det mesta interna kompressorer på varje kanal och även på mastern och eventuella subgrupper. Använder du dem behöver du förstås inte koppla något fysiskt men du kan behöva patcha in dem via mjukvaran. Principen är densamma. Så här kopplar du.

Mixerbord Basic Steg 1+2
Mixerbord Basic Steg 2 + Avancerad
Mixerbord Alla 3 Webbkurserna
Svårighetsgrad:
Lätt till Medel
Medel till Svårt
Lätt till Svårt
Media:
Text och bilder online samt utskrivbara pdf:er.
Videor (avancerad), text och bilder online samt utskrivbara pdf:er.
Videor (avancerad), text och bilder online samt utskrivbara pdf:er.
Du får:
14 lektioner + 4 bonuslektioner.
Totalt 18 lektioner.
14 lektioner + 3 bonuslektioner.
Totalt 17 lektioner.
20 lektioner + 5 bonuslektioner.
Totalt 25 lektioner.
Läs mer:
Läs Mer om Basic Steg 1+2
Läs Mer om Basic Steg 2
Läs Mer om Avancerad
Läs Mer om Basic Steg 1+2
Läs Mer om Avancerad
Pris inkl. moms:
1990 kr Nu: 1495 kr
1990 kr Nu: 1495kr
2 985 kr Nu: 1 995 kr
Boka:
Mixerbord Basic Boka Steg 1 och 2 NuBoka Steg 1+2 Här!
Mixerbord Basic Boka Steg 1 och 2 NuBoka Steg 2 + Avancerad Här!



Mixerbord Basic Boka Alla 3 NuBoka Alla 3 Här!

Ofta har varje kanal insert, och ibland även mastern och subgrupperna. Vill du koppla in kompressorn på ett enda instrument använder du insert på den aktuella kanalen. Vill du komprimera hela mixen använder du master insert. Vill du komprimera delar av en mix, till exempel en kör, så subgrupperar du alla körmickarna och applicerar kompressorn på group insert.

>