7 Steg Närmare det Perfekta Liveljudet – Gratis e-bok

Är Du Beredd Att Närma Dig Det Perfekta Liveljudet?

sÅ HÄR skapar DU bra Liveljud genom att förena tekniskt kunnande med känsla för ljudet och musiken.

7 steg närmare det Perfekta Live-ljudet
Kom 7 steg närmare med min e-bok.

 1. Rigga rätt.
 2. Ta kontroll över scenljudet.
 3. Minska risken för rundgång.
 4. Minimera brum och andra störningar.
 5. Trimma in ljudanläggning på rätt sätt.
 6. Gör en effektiv soundcheck.
 7. Mixa bra under konserten.

Ta Första Steget Nu. Fyll i ditt namn och din e-postadress så skickar jag den gratis till dig nu. → → →

Så här kommer du närmare det perfekta Liveljudet- 7 Steg

1. Rigga rätt

Genom att placera utrustningen rätt skapar du förutsättningar för bra ljud till såväl publiken, musikanterna som ljudteknikern.

2. Ta kontroll över scenljudet

Ju mindre lokalen är desto större betydelse har scenljudet för publikljudet. Du tillför PA-ljud till det akustiska ljudet för att skapa ett bättre och mer balanserat totalljud. För att kunna göra det är det viktigt att scenljudet är bra balanserat utan PA och att det inte är allt för starkt. Om scenljudet tar över utljudet kan du inte längre kontrollera ljudet från mixplats. Det som är för starkt på scenen kan du inte sänka från mixplats.

3 Minska risken för rundgång

Rundgång är det tjutande ljud som uppstår genom att ljudet från högtalarna tas upp av mikrofonerna och förstärks genom PA:t och går ut i högtalarna igen, i en evig slinga. Lösningen blir därför att

 • placera mikrofoner och högtalare så långt ifrån varandra som krävs och är praktiskt möjligt.
 • rikta mikrofoner och högtalare från varandra.

Rummet gynnar vissa toner och de kommer att tjuta först. Därför kan du även

 • använda equalizrar på mixerbordets utgångar till att dämpa problemfrekvenser med. (Se punkt 5. "Trimma in ljudanläggning på rätt sätt” nedan.)

4. Minimera brum och andra störningar

Brum och elektromagnetiska störningar kan uppstå genom dålig (elektromagnetisk) avskärmning och/eller brister i jordningen.

5. Trimma in ljudanläggning på rätt sätt

Före själva soundchecken bör du ha gjort vissa förinställningar, testkört alla system, optimerat nivåer och stämt av rummet. Det är inte så komplicerat som det kanske verkar. Det handlar om relativt enkla förberedelser som syftar till att skapa förutsättningar för ett bra ljud under konserten, samt att soundchecken ska bli effektiv och meningsfull.

6.Gör en effektiv soundcheck

Håll isär repetition och soundcheck. Soundchecken är till för att

 • ställa in ett bra ljud på varje enskilt instrument.
 • hitta och identifiera eventuella problem med tekniken akustiken eller instrumentet.
 • få till ett bra scenljud.
 • få koll på att det finns goda möjligheter att skapa ett bra utljud under konserten.

Avsluta soundchecken med att ställa in en bra mix för första låten, men ägna annars minst tid åt att skapa det perfekta publikljudet. Det skapar du till största del löpande under konserten. Har du istället gjort förarbetet ordentligt har du de bästa förutsättningarna att lyckas mixa bra ljud under konserten!

7. Mixa bra under konserten

Har du noggrant följt alla tidigare steg kan du nu under konserten koncentrera dig mer på helheten än på de enskilda delarna.
Se till att alla instrumenten går fram. Skapa en bra volymbalans genom att minska volymen på det som är för starkt snarare än tvärtom.
Finjustera gain, equalizer och effekter efter behov. Det är vanligt att alla spelar starkare nu än under soundcheck, så var med på gainen. Det är mycket adrenalin som ska ut vid konsertstart.

Se till att sången hörs. Uppmärksamma soloinsatser. Var med på tecken eller önskemål från scenen som gäller medhörningen. Ta bort eller minska mängden effekt i mellansnacket.

Var alert tills sista tonen på sista låten klingat ut. Följ vad som händer på scenen. Normalt behövs bara små eller långsamma justeringar. Lyssna först skruva sedan. Lita på dina öron. Det visuella (displayer, datorskärmar, menyer, tekniska specifikationer, etc.) är bara hjälpmedel. Så låt öronen avgöra, inte ögonen.

Ladda ner e-boken gratis nu och få en bonus också

Som bonus till e-boken kommer jag i ett flertal exklusiva inlägg berätta för Dig hur du konkret kan förbättra Liveljudet.

Varje gång jag publicerar ett nytt inlägg får Du ett mejl om det. Det sker max en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta utskicken, om du inte vill ha dem. Vi jobbar aktivt mot spam och lämnar inte ut dina uppgifter till tredje part.

Mvh Hans Nicklasson,
Författare, Ljudtekniker och Lärare i Musikproduktion.

[PuL]

 • Jag har i många år spelat själv och varit ute med flera coverband och jobbat med pyro samt den vanliga bärandet. Men ljudtekniken har alltid funnits där som en skugga. Denna sidan och matrialet här har verkligen gjort att jag har börjat få upp ögonen nu.

 • Suveränt arbete, nu kanske jag kommer vidare i mitt sökande efter åtminstone ett bättre ”Livesound”.

  Tack Hans

 • Kanonbra kort beskrivning av en mycket utsatt arbetsplats. Har själv kört P A sedan tidigt åttio tal (efter egen uppfattning och utan egentlig utbildning) Jag skulle gärna köpa dina böcker för att ev få bekräftelse på att jag förtfarande tänker rätt. Mitt P A är av vintage modell så det handlar inte tiotusental Kw.

  • Tack Håkan! Det var roligt att höra att du gillar min lilla e-bok. Självklart är du välkommen att köpa mina böcker också. De tar upp både små och stora PA, och mycket gäller oavsett storlek. Mvh Hans

 • >