Välj rätt Mikrofon till Elgitarr Live

Shure SM57 och Sennhieser e609 är vanliga val när du ska välja mikrofon till elgitarr live.

Foto höger: © Sennheiser.com

Bra mikrofoner till att micka elgitarr live

Det klassiska mikrofonvalet, vid live-framträdanden, för att micka upp gitarrförstärkarens högtalare är Shure SM57. Den fungerar alltid bra. Ett annat populärt val är Sennheiser e609. Ett tredje alternativ är Sennheiser MD421, den så kallade rakapparaten. (Tack till Mikael Sigge) Alla tre är dynamiska mikrofoner och det är det vanligaste valet till elgitarr därför att de med sin relativa tröghet (jämfört med kondensatormikrofoner) rundar av ljudet på ett trevligt sätt. De har heller inga problem att tåla de höga ljudtryck det kan bli fråga om nära högtalaren.

  • Shure SM57
  • Sennheiser E609
  • Sennheiser MD421
Vilken mikrofon är din favorit? Berätta gärna i kommentarerna längst ner på sidan.

Dynamisk  mikrofon eller kondensatormikrofon till elgitarr live?

Dynamiska mikrofoner är inte så bra på att ta upp hög diskant men eftersom övertonerna från en elgitarr sällan når över cirka 12 000 Hz är det inget problem. Vill du ändå prova en kondensatormikrofon så prova till exempel AKG Solid Tube, fast den är egentligen mer för studiobruk. Det är fritt fram att experimentera med olika sorter och typer av mikrofoner. Kanske hittar du en personlig favorit.

Lajna elgitarr

Ett alternativ till att micka upp gitarrförstärkaren är att lajna på det sätt som jag beskrev i kapitel 3. Du kan även både micka och lajna, men då försvinner fördelarna med att lajna. Itsället kan du få andra fördelar som till exempel ett maffigt ljud.

Var ska jag placera mikrofonen när jag mickar en gitarrförstärkare live?

Mikrofonen placeras lämpligen nära högtalaren (0-5 cm). Om den riktas nära mitten av konen får du ett rätt vasst ljud. Vill du ha ett lite varmare ljud riktar du micken mot sidan av konen istället. Sitter det flera element i lådan ovanför varandra får du lite mer botten (bas) om du mickar den nedre högtalaren och lite mindre botten om du mickar den övre.

En Sennheiser e609 mikrofon framför gitarrförstärkarens högtalare

En Sennheiser e609 hängandes ner framför högtalaren. Ett mikrofonstativ mindre att ha plats för på scenen och i bilen.

Gitarrförstarkare mickas här med en Shure SM57

En Marshall högtalarlåda, en så kallad fyrtolva (fyra tolvtumshögtalare i en låda), mickad med en SM 57:a på stativ. Lägg märke till att micken riktas mot sidan på en av högtalarkonerna.

Det går också att använda två eller fler mikrofoner, eller både micka och lajna. Men tänk på att det lätt uppstår fasproblem när samma ljudkälla plockas upp av mer än en mikrofon eller linebox. Om så sker får du prova att fasvända en kanal, fördröja den eller försöka justera mikrofonavstånden tills det låter bra.

Om du vill testa med flera mikrofoner, sätt en nära högtalaren och en lite längre bort. Men på grund av att läckaget från övriga instrument ökar vid avståndsmickning fungerar det bäst vid pålägg i studio. Har du en öppen baksida kan du micka både fram- och baksidan om du vill. Prova dig fram och lyssna!

E-bok: Elgitarr - Bästa Liveljudet för Elgitarr

Vilken mikrofon är din favorit? Berätta gärna i kommentarerna här nedanför.
  • Jag använder för närvarande Shure SM58. Och jag tycker den fungerar bra till vad jag behöver just nu.

  • En mik jag köpte som jag gillar är Elecro voice ND48 den har ett mycket varmt ljud med mycket botten. Vill man har med topp så är det bara att bosta toppen eller skäta botttwn utan att den blir vass.

    • Jaa, Sennheiser MD421, den så kallade rakapparaten, är ju även den en klassiker! Jag tar med den i min lista ovan. Tack Mikael!

  • >