Välj Rätt Ljudanläggning

Slutsteg och Högtalare till LjudanläggningenVeckans inlägg handlar om vad du bör tänka på när du väljer PA-utrustning.

Vad behöver du?
Ljudutrustning kostar som bekant en del pengar. De goda nyheterna är att bra placering av utrustningen och justering av ljudanläggningen ofta har högre förbättringspotential än att köpa upp sig på dyrare utrustning. Några dåliga nyheter har jag inte. 🙂 Om du ändå vill förbättra en befintlig ljudanläggning, alternativt om du ska hyra eller köpa alltsammans, så vill jag berätta vad du bör lägga krutet på.

Välj bra slutsteg och högtalare

  • Slutsteg och högtalare har störst betydelse för hur bra ljud du kan få.
    Välj slutstegens effekt och storlek på högtalarna efter den musikstil ni spelar och hur stora lokaler ni brukar spela i. Något förenklat och generellt kan man säga att ju hårdare musik och ju större lokaler desto mer effekt och desto större/fler högtalare.
  • Välj gärna aktiva högtalare. Inte för att de alltid är bäst, utan för att de ofta är tillräckligt bra, beroende på att slutsteg och högtalare är anpassade till varandra. Dessutom är de prisvärda och smidiga att jobba med.
  • Lyssna och jämför. Ta med din välbekanta favoritmusik och spela upp den genom de slutsteg och högtalare du vill jämföra. Du kommer bli förvånad hur olika de låter. Inte alltid dåligt, men olika. Utöver behov och prislapp så får tycke och smak naturligtvis också avgöra.
  • Välj därefter bra mikrofoner.

Mixerbordet

När det gäller mixerbord låter även relativt billiga budgetbord av idag tillräckligt bra för mindre band med begränsad budget. Storleken på mixerbordet avgörs till större del av hur många kanaler du har behov av, antal tappningar du önskar, equaliserns storlek och hållbarheten. Ju mer du reser runt med bandet desto högre byggkvalité behöver du. Och satsa i så fall på en bra transportlåda för mixerbordet. Analogt eller digitalt mixerbord är också en fråga att ta ställning till. Ladda ner Gratis pdf här – Att Välja Mixerbord.
mixerbordet ljudutrustning
Hyra, köpa eller köra på det som finns på plats?
Om du ska hyra, köpa eller använda ställets PA beror förstås vad du behöver och hur mycket du använder det. Om ställets PA duger är det förstås det billigaste och lättaste alternativet. Nackdelen är att du inte kan välja något själv. Fördelen med att hyra jämfört med att äga är att du slipper hålla på med service, reparationer och byta upp dig titt som tätt. Fördelen med att köpa är att du blir familjär med dina egna prylar och att du alltid har tillgång till dem, till exempel i replokalen.

Komplettera
Det är vanligt att låna eller hyra på ljudutrustning som komplement till ställets eller din egen. Nackdelen är att osäkerheten ökar om utrustningen fungerar tillsammans och om det finns kablar med kontakter som passar för att koppla ihop de olika utrustningarna. Det bör du i så fall lägga tid på att försäkra dig om på ett tidigt stadium.
Ljudutrustning

Vad du kan förbättra och hur du gör det, länk för länk i ljudkedjan

Mitt grundläggande budskap för ett bättre liveljud är att syna och förbättra alla länkar, istället för att försöka ordna allt med mixerbordet.

Tidigare inlägg i serien:
1. Bra Liveljud är viktigt för totalupplevelsen av en konsert. Närma dig det perfekta Liveljudet genom att (2.) förbättra varje länk i ljudkedjan, från musiker till publik. Alla länkar i kedjan har förbättringspotential.
3. Musikanterna
4. Musikinstrumenten
5. Att välja rätt mikrofon
6. Sätt mikrofonen rätt

Detta inlägg:

7. Välj Rätt Ljudanläggning

Kommande inlägg:
8. Ljudutrustningens inställningar 9. Mixerbordets placering 10. Ljudteknikerns förmågor 11. Scenljudets styrka och kvalité 12. Monitorhögtalarnas placering 13. FOH-högtalarnas placering 14. Lokalens akustik 15. Publiken.

Kommentera gärna! Eller läs andras kommentarer, längst ned på sidan!
Var med och Skapa Bra Liveljud! Anmäl dig här (om du inte redan är med).

Om mig och böckerna om Liveljud

Hans Nicklasson - Ljudteknikern.se”Min mission är att sprida mina kunskaper och erfarenheter till alla sorters ljudtekniker och musiker om hur man skapar bra PA-ljud genom att förena tekniskt kunnande med känsla för ljudet och musiken.”

Hans Nicklasson, Ljudtekniker och författare till …
Bästa Liveljudets omslagBästa Liveljudet - Vad du kan förbättra och Hur du gör det
Boken serverar dig författarens filosofi bakom det bästa liveljudet.
Den passar dig som har musik och liveljud som en hobby
och upp till mer eller mindre professionell nivå.
148 sidor.

Mer Info och Beställning
Jakten på det Perfekta PA-ljudet - Bibeln om LiveljudJakten på det perfekta PA-ljudet – Bibeln om Liveljud
För musiker som rattar sitt eget ljud. För utbildningar och självstudier.
En handbok i Ljudteknik för dig som jobbar med PA-ljud.
Om Ljudteknikern, Utrustning, Riggning och Mixning.
412 sidor + 3 Bonuskapitel On Line på köpet.

Mer Info och Beställning

Mer Resurser på Ljudteknikern.se

Boken om Liveljud av Jens WaltherBoken om LiveLjud av Jens Walther
Lär dig liveljud från grunden. Du kanske är musiker som vill bredda ditt kunnande och begripa mer av vad liveljudteknikern pratar om? Eller du kanske vill gå hela vägen och bli liveljudtekniker själv? Oavsett vilket kommer du att ha stor nytta av Boken om liveljud.
Live-paketetLivePaketet
2 böcker + 5 pdf:er + LED light + fri frakt = LivePaketet.
Jakten på det Perfekta PA-ljudet – Bibeln om Liveljud.
Plus ”Boken om Liveljud” av Jens Walther.
Perfekt för dig som vill ha båda böckerna.
Blogg om PA-ljudBlogg om PA-ljud
Ta del av mina bästa tips om hur du skapar bra PA-ljud
Följ inlägg och kommentarer.
Kommentera själv om du vill.
Gratis medlemskap!
Att välja MixerbordAtt välja Mixerbord – gratis pdf
Att välja Mixerbord. Mina bästa råd gratis.
Ladda ner en 10-sidig pdf-guide om Mixerbord.
Tips till dig som vill köpa, hyra eller
lära dig mer om mixerbord.
>