Teorin

[Access]Jag brukar börja teorin med att förklara vad ljud är och ge dem den mest grundläggande informationen om hur ljud beter sig i ett rum och i "fri luft", samt föra in storheterna frekvens och ljudtrycksnivå och dess enheter (hertz och decibel) i deras begreppsvärld.

Sedan fortsätter jag med att förklara skillnaderna mellan analogt, digitalt och midi, samt vad mono, stereo och surround är.

Därefter går jag vidare med olika inspelningstekniker - från enkla tvåkanalsinspelningar till principen för flerkanalsinspelning med pålägg.

När jag kommer in på utrustningen brukar jag ta upp de olika delarna i signalvägsordning från mikrofon till högtalare, för att på så sätt få med den viktiga signalvägsordningen. Får de med sig den redan från början fastnar den fortare och det blir det lättare för dem att koppla ihop, soundchecka och felsöka längre fram.

Mixerbordet tar förstås stort tidsmässigt utrymme. Jag brukar börja med analoga mixerbord (för dess överskådliga upplägg) och sedan översätta och jämföra dem med digitala. En annan metod jag börjar pröva så smått är att börja direkt med digitala mixerbord allt eftersom de blir vanligare och vanligare.

Hela tiden varvas teori med praktik och det gäller inte minst mixerbordet, men här får de även en dos teori om hur praktisk mixning går till.

I samband med det för jag också in liveljud.

>