Sätt Mikrofonen Rätt

mikrofonplaceringI veckans inlägg förklarar vi varför du ska ägna tid åt att hitta rätt placering för mikrofonerna.

Även en liten förflyttning av mikrofonen framför ett instrument kan göra stor skillnad på ljudet. En skillnad som kan vara svår, eller till och med omöjlig, att åstadkomma i mixerbordet.

Utgå gärna från en standardplacering men experimentera sedan med olika lägen samt avstånd och vinkel mellan mikrofon och instrument. Vad som är rätt eller fel beror på musikstil och vad du är ute efter. Låt som vanligt öronen avgöra. Det kan låta självklart att använda öronen, men att som ljudtekniker eller musiker lyssna mer medvetet är inte så vanligt som det skulle behöva vara. Dessutom är det en konst som alltid kan förfinas.

Generellt gäller att ju ljudstarkare musikstil och ljudsvagare instrument desto närmare måste mikrofonens placeras för att det inte ska gröta ihop sig. I livesammanhang handlar det ofta om närmickning, vilket innebär avstånd mellan noll och cirka trettio centimeter.

Om du mickar ett instrument med fler än en mikrofon så tänk på den så kallade 3-1-regeln. Den innebär att du bör ha minst tre gånger så långt mellan mikrofonerna som till det instrument du vill fånga. Blir det för tätt mellan mikrofonerna uppstår lätt oönskade bieffekter (kamfiltereffekten, se bild nedan).

kamfiltereffekten

 
Du bör även tänka på att placera mikrofonerna så att inga högtalare spelar rakt in i dem. Med god separation mellan mikrofoner och högtalare får du ett tydligare ljud och mindre rundgångsbenägenhet.

I de fall musikanten och instrumentet rör på sig blir det förstås svårare eller omöjligt för dig att ha kontroll på mikrofonplaceringen. En sångare får förstås själv lära sig hantera mikrofonen som en förlängning av sina röstorgan. För andra instrument kan det fungera med en inbyggd mikrofon, eller en mikrofon som tillfälligt fästs på instrumentet. I många fall kan det dock ge sämre ljud jämför med en bra extern mikrofon i normal storlek. Här får man väga rörlighet, hörbarhet och naturligt ljud mot varandra.

Vad du kan förbättra och hur du gör det, länk för länk i ljudkedjan

Mitt grundläggande budskap för ett bättre liveljud är att syna och förbättra alla länkar, istället för att försöka ordna allt med mixerbordet.

Tidigare inlägg i serien:
1. Bra Liveljud är viktigt för totalupplevelsen av en konsert. Närma dig det perfekta Liveljudet genom att (2.) förbättra varje länk i ljudkedjan, från musiker till publik. Alla länkar i kedjan har förbättringspotential.
3. Musikanterna
4. Musikinstrumenten
5. Att välja rätt mikrofon

Detta inlägg:
6. Mikrofonplacering

Kommande inlägg:
7. Ljudutrustningen 8. Ljudutrustningens inställningar 9. Mixerbordets placering 10. Ljudteknikerns förmågor 11. Scenljudets styrka och kvalité 12. Monitorhögtalarnas placering 13. FOH-högtalarnas placering 14. Lokalens akustik 15. Publiken.

Kommentera gärna! Eller läs andras kommentarer, längst ned på sidan!
Var med och Skapa Bra Liveljud! Anmäl dig här (om du inte redan är med).

Om mig och böckerna om Liveljud

Hans Nicklasson - Ljudteknikern.se”Min mission är att sprida mina kunskaper och erfarenheter till alla sorters ljudtekniker och musiker om hur man skapar bra PA-ljud genom att förena tekniskt kunnande med känsla för ljudet och musiken.”

Hans Nicklasson, Ljudtekniker och författare till …
Bästa Liveljudets omslagBästa Liveljudet - Vad du kan förbättra och Hur du gör det
Boken serverar dig författarens filosofi bakom det bästa liveljudet.
Den passar dig som har musik och liveljud som en hobby
och upp till mer eller mindre professionell nivå.
148 sidor.

Mer Info och Beställning
Jakten på det Perfekta PA-ljudet - Bibeln om LiveljudJakten på det perfekta PA-ljudet – Bibeln om Liveljud
För musiker som rattar sitt eget ljud. För utbildningar och självstudier.
En handbok i Ljudteknik för dig som jobbar med PA-ljud.
Om Ljudteknikern, Utrustning, Riggning och Mixning.
412 sidor + 3 Bonuskapitel On Line på köpet.

Mer Info och Beställning

Mer Resurser på Ljudteknikern.se

Boken om Liveljud av Jens WaltherBoken om LiveLjud av Jens Walther
Lär dig liveljud från grunden. Du kanske är musiker som vill bredda ditt kunnande och begripa mer av vad liveljudteknikern pratar om? Eller du kanske vill gå hela vägen och bli liveljudtekniker själv? Oavsett vilket kommer du att ha stor nytta av Boken om liveljud.
Live-paketetLivePaketet
2 böcker + 5 pdf:er + LED light + fri frakt = LivePaketet.
Jakten på det Perfekta PA-ljudet – Bibeln om Liveljud.
Plus ”Boken om Liveljud” av Jens Walther.
Perfekt för dig som vill ha båda böckerna.
Blogg om PA-ljudBlogg om PA-ljud
Ta del av mina bästa tips om hur du skapar bra PA-ljud
Följ inlägg och kommentarer.
Kommentera själv om du vill.
Gratis medlemskap!
Att välja MixerbordAtt välja Mixerbord – gratis pdf
Att välja Mixerbord. Mina bästa råd gratis.
Ladda ner en 10-sidig pdf-guide om Mixerbord.
Tips till dig som vill köpa, hyra eller
lära dig mer om mixerbord.
  • Måste bara säga att jag verkligen uppskattar de du gör! Ljudteknik är ju ett så stort ämne så de känns tryggt att ha någon som leder en genom allt. Har lärt mig mycket genom att kolla runt på sidan och läsa blogginläggen även om de gärna kunde varit längre!

    så, tack helt enkelt!

  • >