Master out

Master out (kallas även main out) kan vara av typen XLR eller tele. XLR är bättre och glappar mer sällan. På master out kommer ju den mix ut som normalt brukar användas till publikljudet. Det är förstås extra viktigt att det inte glappar där.

XLR är dessutom alltid en balanserad anslutning och en balanserad linje är mindre störningskänslig än en obalanserad. Tele kan vara både balanserad och obalanserad.

För att en linje ska vara balanserad krävs att både utgång, kabel och ingång är det. Det gäller alltså att ha koll på det om man använder tele här. Är det däremot XLR i båda ändar finns det ingen tvekan. Jag förespråkar alltså master out med XLR.

/Ljudteknikern

Inlägget ingår i en serie om att välja mixerbord. Serien startade i pdf-format. Om du inte varit med från början kan du prenumerera gratis på tidigare tips om att välja mixerbord här.


I kapitel 28 i min bok Jakten på det perfekta PA-ljudet förklaras begreppen balanserad och obalanserat närmare, samt de kompabilitetsproblem du kan stöta på i det praktiska arbetet. Kapitel 29 ger dig lösningarna.

  • >