Master Inserts

Förutom inserts på kanalerna (channel inserts) så kan det finnas master inserts, group inserts och aux inserts. Det vill säga inserts på mastern, subgrupper Det är förstås bra om det finns inserts på samtliga av de här utgångarna men på små mixerbord får man vara glad om det finns master inserts.

Finns det master inserts så ger det möjlighet att koppla in till exempel en kompressor och/eller en equalizer på hela mixen. Finns det inserts på subgrupperna kan man påverka delar av en mix. Inserts på aux sends är ovanligare och återfinns vanligen bara på stora mixerbord. Här ges möjlighet att påverka de mixar som går till medhörning och effektprocessorer.

Min rekommendation är att spana efter mixerbord som har åtminstonemaster inserts, det är klart användbart. Har mixern subgrupper bör det finnas inserts även där. Det är en del av idén med att subgruppera tycker jag. Inserts på aux sends är också bra att ha men det är såpass ovanligt på små och mellanstora mixerbord att man får klara sig utan det.

Om det inte finns master inserts eller aux inserts så går det att lösa inkopplingen av externa processorer genom att lägga dem mellan mixern och nästa enhet i signalkedjan.

I min bok Jakten på det perfekta PA-ljudet kan du läsa mer om hur du använder inserts på både ingångar och utgångar, eller hur du gör om det inte finns inserts när du behöver dem. Se sid 42-44, 49, 79, 94 och 108-109.

>