Liveljud och PA-ljud i praktiken

Liveljud, eller PA-ljud, är det ljud du hör på konserter och föreställningar där musik framförs av artister på en scen. Liveljud avser både ljud till publik (front of house FOH) och ljud på scenen (medhörning). 

För att det ska bli något liveljud krävs mixerbord och annan PA-utrustning (ljudanläggning), ljudtekniker (eller i alla fall någon som monterar (riggar) och sköter PA-systemet med mixerbord (mixar), kunskaper i ljudteknik (ljudlära - teori) och vetskap om hur man skapar bra PA-ljud (liveljud) i praktiken. PA-ljud och liveljud är i princip samma sak.

Här på Ljudteknikern.se visar jag dig vägen till det bästa liveljudet.

Liveljud vs PA-ljud

PA är förkortning av Public address. Det något långsökta ordvalet innebär att det är ljudet som är ”adresserat” (riktat) till allmänheten. Det kan vara högtalarsystem på tågstationer eller i konferensbyggnader men begreppet PA-ljud har i huvudsak kommit att användas för ljudförstärkning av scenframträdanden.

Liveljud är i princip samma sak som PA-ljud men betonar att det är något som framförs "live", det vill säga att det pågår i nuet i det verkliga livet, till skillnad från något som är inspelat. Inspelad musik kan förvisso också spelas upp genom ett PA-system (ljudanläggning för liveljud) men då är det inte live längre. Undantag: Om en DJ (diskjockey) spelar upp inspelad musik. Då är det ett liveframträdande. Likaså om det spelas, sjungs (singback) och/eller mimas (playback) till inspelad musik / bakgrunder räknas det som live.

Ordna PA-ljud - det praktiska genomförandet

Att ”ordna liveljudet”, rigga ett PA och "köra" liveljudet, för en konsert eller föreställning, handlar ofta om logistik på hög nivå och därför är det viktigt att gå systematiskt tillväga.

En kronologisk arbetsordning för att ordna liveljudet kan se ut så här:

  1. Planering och förberedelser
  2. Ljuddesign – val och dimensionering av utrustning
  3. Lastning och transport
  4. Riggning av PA-anläggningen (ljudanläggningen)
  5. Intrimning av PA-systemet
  6. Soundcheck
  7. Mixa konserten
  8. Nedriggning och packning

Själva konserten (punkt 7) brukar ta minst tid i anspråk. Det blir lätt en arbetsdag eller mer oavsett om konserten är på en kvart eller två timmar. Generellt sett tillbringar man minst tid bakom mixerbordet och mest tid med att bära, rigga, laga, planera och transportera. Men varje del har sin tjusning (utom möjligen bära – det är väl bara ett nödvändigt ont?). Tycker man inte om att ”bygga” så är PA-ljudtekniker kanske inte rätt yrke. Man måste gilla kablar för det brukar bli rätt många sådana. Känslan av att koppla in dem, en i taget, och förbinda de olika enheterna med varandra så som man har tänkt ut. Se skönheten i prydligt utlagda kablar. Gilla att vinda upp dem så snyggt som möjligt efter spelningen.

Här nedanför visas alla blogginlägg i kategorin liveljud och PA-ljud i praktiken.

>