Håll micken vid munnen – eller munnen vid micken

Bild saknas

Bildtext: Teknikern får skäll ...

1. Teknikern får skäll för att det inte hörs, undrar varför ...

2. Publiken hör en tredjedel av vad som sägs ...

Bild saknas

Mummel mummel ...Mummel mummel ...

Bild saknas

Nu hörs det bra!Nu hörs det bra!

Bild saknas

Mummel mummel ...Mummel mummel ...

Vill du veta mer om ljud i allmänhet och PA-ljud i synnerhet?

Jakten på det perfekta PA-ljudet - Bibeln om liveljud

I min bok Jakten på det perfekta PA-ljudet får du svar på alla dina frågor om ljud och lösningar på det flesta problem som kan uppstå med PA-ljud.

Ovanstående innehåll kommer från ett av de 30 kapitlen i boken Jakten på det perfekta PA-ljudet - Bibeln om liveljud.

 • Ja videon är rolig och visar ett problem som jag har sett även på tv särskilt i debattprogram där folk inte vet att man måste prata in i mikrofonen. Men sedan så har jag mickat upp folk med headset också och så har man även sett folk framförallt kommunalpolitiker och vissa långrandiga talare som pratar som man ska in i mikrofonen utan att det knappt hörs ut i publiken och det spelar ingen roll hur den stackars ljudteknikern på plats försöker skruva upp mikrofonförstärkningen, det ända som händer är att det blir rundgång, men den som talar låter inte högre för det.

 • En annan klassiker: Sångaren (upprörd): ” Jag hör mig inte i monitorn när jag sjunger!!” Teknikern (lugn): ”Prova att ta ut pekfingret ur örat…”

 • En annan klassiker vid soundcheck är ju;

  ”Hörs jag?” *tystnad*….

  Man förklarar vänligt: ”Jamen fortsätt prata du så att jag kan höra om du hörs ut”.

  ”Okej. Hörs jag nu då?” *tystnad*…

  • Ja det känner jag igen, Jacob. Eller den här sångaren: (tystnad) ”Jag hör inte mig själv i monitorn.” ”Nu hörde jag!” 🙂 Man måste alltså prata eller sjunga i micken för att höras. Lol. Och en variant: sångaren (till ljudteknikern): ”Jag hör inte mig själv i monitorn när jag pratar nu.” Ljudteknikern: ”Men du måste prata i micken om du ska höras i monitorn” sångaren: ”Jaha.” 🙂

  • Haha, kul video! Du har rätt Ralf, problemet är inte nytt och det kommer säkert att bestå … Kanske går det upp ett ljus för några efter Thomas inlägg och videolänken från dig Ralf, eller är det bara införstådda som läser här …???

 • >