Fördelar med digitala mixerbord

Digitalt-mixerbordEn av de digitala mixerbordens fördelar är att det går att spara alla inställningar. Med en enda knapptryckning kan man kalla fram samtliga inställningar för en viss lokal, ett visst band, en viss låt eller en viss scen i en musikal.

Det digitala mixerbordet är mycket flexibelt eftersom signalvägar, funktioner och alla andra kontroller går att justera, välja eller ändra mer eller mindre fritt i mjukvaran, på ett sätt som inte alltid är möjligt i ett och samma analoga mixerbord.

Det har för det mesta fler möjligheter och erbjuder mer för mindre pengar än dess analoga motsvarigheter. Det är möjligt därför att det är förhållandevis billigt att lägga till mjukvarufunktioner jämfört med fysiska reglar och andra komponenter på ett analogt mixerbord.

Det har nästan alltid inbyggda dynamiska och effektprocessorer samt masterequalizrar vilket gör att behovet av extern utrustning minskar väsentligt.

Yttermåtten är rejält mindre och vikten mycket lägre än jämförbara analoga mixerbord.

I nästa inlägg tar jag upp några nackdelar med digitala mixerbord.

Kommentera gärna!

/Ljudteknikern

Bok om PA-ljud
http://ljudteknikern.se/jakten-pa-det-perfekta-pa-ljudet.htm

 • Jag sitter och väljer mellan Presonus Studiolive 24/4/2 och Behringers X32. Utan att veta så tror jag Presonus är mer lättjobbat men X32 ger mer flexibilitet (och fler kanaler). X32 verkar vara mer trögjobbad (men jäkligt fräck med små miniskärmar på varje kanalstrip), motoriserade reglar (Presonus har inte det och ej heller digitalt sparad gain). Presonus tror jag har en mer utvecklad iPad remote (om man nu är intresserad av det). X32 har dessutom ett fräckt monitor/stageboxsystem som kör med ”vanlig datakabel” och med två boxar kan Du få 32 in/16 ut på scenen. Svårt val. Jag vill både kunna jobba med dom som Studiobord och i Livesammanhang.

  En aning partisk sida med en jämförande test finns här, som trots sin partiskhet är mycket informativ; http://www.presonus.com/community/blog/index.php/2012/12/31/behringer-x32/

 • Jag tror att Presonus 16 eller 24 är de borden jag nog kan säga är mest lättarbetade av alla digitala mixerbord jag kört. MackiesTT 24 är nog det bord jag mest blivit besviken på, men den har väl något år på nacken. Enda nackdelen med presonus borden är att de kör FireWire, jag är PC snubbe och de flesta PC laptops har inga FW portar idag 🙁

 • Köpte en Peavey FX 16 som inte har någon manual och därför får man prova sig fram. Det tar tid när man som jag är ny på detta område och därför blir det många frågetecken. Den mixer jag har gör det möjligt att spara på det sätt du beskriver men innebär det att samtliga inställninga, alltså även de inställningar man gör manuellt på varje kanal, typ EQ inställningarna, sparas och inte bara de inställningar som man gör i den digitala processorn?

 • Undra om det inte är Du som demonstrera en digitalmixer på YouTube
  det är häftigt när reglagerna gick upp och ner, det går att göra mycket
  med digitalt, det är pricis som en dator

 • Er enig med deg. Det man bør passe på er at enkle ”billige” digitale mixere ofte har en tendens til å forårsake mye ”trykking” for å komme til ulike fasiliteter innebygget i mixer’n. Vær nøye med valg av type i forhold til dine ønsker og ikke minst hva du tenker å bruke mixer’n til.
  Ofte kan kompleksiteten i strukturoppbygning bli til mye fokusering på teknikk, enn å ha fokus på ”lydjobben”.

 • >