Digitalt eller analogt

Allen-Heath wz3 12

Presonus Studiolive 16

Digitalt eller analogt
Ska mixerbordet vara analogt eller digitalt? Vilket är bäst? Det går inte att säga vilket som är bäst. Båda har sina fördelar och tillkortakommanden. Det kommer jag att gå igenom i detta och några kommande inlägg.

Pris
Till att börja med kan man konstatera att de billigaste digitala mixerborden än så länge är dyrare än de billigaste analoga mixerborden. De börjar helt enkelt i en högre prisklass. Så om du är ute efter en mindre, billig eller enkel mixer, säg under 12 kanaler, så finns det i princip bara analoga mixerbord att tillgå.

Överskådlighet
På en analog mixer har varje knapp och ratt endast en funktion vardera. Alla funktioner som finns är direkt åtkomliga rent fysiskt. Den är överblickbar; man kan se och nå alla inställningar direkt. Kontrollerna organiserade på nära nog samma sätt på alla analoga mixerbord. När man väl lärt sig den generella strukturen så kan man i princip sätta sig bakom vilket analogt mixerbord som helst och börja mixa inom tio minuter.

Fördelarna med digitala mixerbord
I nästa utskick kommer jag att prata om de största fördelarna med digitala mixerbord.

Kommentera gärna
Kommentera gärna mina inlägg. En sak jag undrar över är hur ofta du vill ha mina inlägg och hur långa inlägg du helst vill ha. Tekniska kommentarer är förstås också välkomna!

/Ljudteknikern

Kolla även in min bok om PA-ljud om du inte redan har den:
http://ljudteknikern.se/jakten-pa-det-perfekta-pa-ljudet.htm

>