De fem blocken

De fem blocken på en ingångskanal.

Kanalerna på ett mixerbord brukar, oavsett storlek, ha det jag har döpt till de fem blocken. Det som skiljer små och stora mixerbord är antalet funktioner inom blocken. På de flesta analoga mixerbord kommer blocken  i samma ordning men några få tillverkare eller modeller kan ha omkastad ordning. På de digitala mixerborden har du sällan åtkomst till alla knappar och rattar samtidigt. Istället ser du dem du har valt att se på mixerbordets display.  Hur det ser ut beror på märke, modell och vilken meny du jobbar i.

Poängen med att tänka i fem block är att om du kan de fem blocken så kan du i princip förstå ett nytt (analogt) mixerbord inom tio minuter. De digitala mixerborden kan ta lite längre tid att lära sig eftersom som olika märken har olika mjukvara som du också måste sätta dig in i, men de fem blocken finns där också.
©2023 Hans Nicklasson, Ljudteknikern.se
Innehållet i webbkursen och pdf:erna skyddas av upphovsrättslagen

De fem blocken är därför till stor hjälp för både nybörjare som på ett enkelt sätt vill lära sig hur ett mixerbord fungerar och mer vana användare som mixar på olika mixerbord.

De fem blocken är:

  1. mikrofonförstärkaren (eng. mic pre amp)
  2. equalizern (förkortas eq)
  3. tappningarna (eng. aux sends)
  4. adresseringen (eng. routing)
  5. regeln  (eng. fader).

På bilden kan du se hur de fem blocken och dess vanligaste grundläggande funktioner kan se ut på ett analogt mixerbord.

De flesta digitala mixerbord har ytterligare ett block som brukar heta dynamics. Det blocket innehåller dynamiska processorer, det vill säga kompressorer och gejtar. Det är bara de största och dyraste analoga mixerborden som har dynamics inbyggt. Normalt brukar du få ansluta externa dynamiska processorer efter behov, om du jobbar analogt.

Här kan du titta närmare på de fem blocken. Vi börjar med det första blocket - mikrofonförstärkaren.

©2023 Hans Nicklasson, Ljudteknikern.se
Innehållet i webbkursen och pdf:erna skyddas av upphovsrättslagen
>