Budget, standard eller lyxmixer?

Budget-, standard- eller lyxmixer?
Man kan säga att det finns tre segment (mer flytande gränser förstås) av det analoga mixerbordens status och kvalité. Budget, standard eller lyx. För de digitala mixerborden finns det inga riktiga lågprisalternativ idag men det börjar komma i mellanprisklassen nu. Jag vill inte nämna några märken eller modeller därför att flera tillverkare har modeller i olika segment. Sök runt lite på nätet på de stora mixerbordstillverkarna (Soundcraft, Midas, Allen-heath, Mackie, Behringer, Yamaha m.fl.) så ger det ofta sig självt vilket segment de olika mixerborden hamnar i.
I budgetklassen går det att få mycket för relativt lite pengar, men man får göra avkall på hållbarheten. Detta är mixrar som trivs bäst i hemmets vrå eller i den egna replokalen med bara en eller ett bands användare. Ska du släpa runt den på en mängd spelningar eller om den ska nyttjas av många olika användare rekommenderar jag att satsa på något hållbarare. Dessutom bör du satsa på en bra transportlåda (eng. case) till den.
Ljudkvalitémässigt klarar man sig ganska långt med billiga mixrar, det är framför allt headroomet som tar slut först när det börjar på att bli många instrument inkopplade som vart och ett kräver bra dynamik för att komma till sin rätt. Mikrofonförstärkarna kan vara brusiga men även billigare mixrar håller oftast låg brusnivå nu för tiden. Equalizern kanske inte har samma bett som de dyrare och så vidare.
Funktionsmässigt hittar man ändå rätt mycket på små mixerbord i budgetklassen. Visst kompromissas det, men ofta finner man smarta lösningar som utökar anvädningsområdena och gör de små mixerborden flexibla.
Lyxskiktet ger dig hållbarhet, excellent ljudkvalité och de allra flesta funktioner du kan komma att behöva.
Sammanfattningsvis kan jag säga att om du har lite pengar kan du ändå skaffa en mixer i bästa budgetklass som tar dig relativt långt. Har du lite mer pengar, satsar lite mer seriöst och är ute och spelar eller kör ljud en hel del, lönar det sig att gå upp till standardskiktet. Annars lär du snart växa ur din mixer  – om den inte går sönder innan dess. Arbetar du helt professionellt kommer du antagligen använda dig av både standard och lyx-varianterna, beroende på vilken budget som finns tillgänglig. Ett lyxbord ska dra in de extra pengar det kostar att köpa eller hyra det, om du inte bara har det som hobby och råkar ha gott om pengar. Samtidigt är det förstås ett ovärderligt, ibland nödvändigt, verktyg om du jobbar med större artister, stora evenemang eller i stora lokaler och på arenor.

/Ljudteknikern

>