Att Välja Rätt Mikrofon

Vad du kan förbättra och hur du gör det, länk för länk i ljudkedjan:
Shure SM58

  • Musikanterna
  • Musikinstrumenten
  • Att välja rätt mikrofon
  • Mikrofonplacering
  • Ljudutrustningen
  • Ljudutrustningens inställningar
  • Mixerbordets placering
  • Ljudteknikerns förmågor
  • Scenljudets styrka och kvalité
  • Monitorhögtalarnas placering
  • FOH-högtalarnas placering
  • Lokalens akustik
  • Publiken

Bra Liveljud är viktigt för totalupplevelsen av en konsert. Närma dig det perfekta Liveljudet genom att förbättra varje länk i ljudkedjan, från musiker till publik. Alla länkar i kedjan har förbättringspotential.

Mitt grundläggande budskap för ett bättre liveljud är att syna och förbättra alla länkar, istället för att försöka ordna allt med mixerbordet.

I veckans inlägg synar vi mikrofonens betydelse för det ljud du vill uppnå. Tidigare har vi gått igenom musikernas och musikinstrumentens förbättringspotentialer, men mikrofonen är den första länken i kedjan som tillhör själva ljudanläggningen.

Mikrofonens uppgift är att omvandla ljudvågorna (från instrument, röst eller förstärkares högtalare) till elektriska vågor. Genom att till exempel sjunga i mikrofonen så sätts mikrofonens membran i rörelse vilket i sin tur generar en svag spänning som varierar med styrkan på sången. Sjunger du höga toner blir vågorna, i såväl luften som i mikrofonkabeln, snabbare och kortare än om du sjunger lägre toner.

Mikrofonen omvandlar ljudvågor till elektriska vågor.

 

 

 

I en perfekt värld så skulle de elektriska vågorna vara exakt *analoga med luftens ljudvågor. (*Analog betyder ”i överensstämmelse med”.) Men på grund av mikrofonens konstruktion, material och inte minst att det handlar om två helt olika medier, så finns mer eller mindre avvikelser från den exakta överensstämmelsen.

I pop- och rockmusikens värld är det dock ofta bara en fördel. Genom att välja mikrofoner som avviker på ”ett skönt sätt” kan du hitta just det ljud du vill ha, utan att skruva ihjäl dig på mixerbordet.

Varje mikrofonmodell färgar ljudet på sitt eget sätt. Den specifika färgningen är ofta tänkt till ett enda, eller några få olika, instrument. Några mikrofoner har därför blivit kända, uppskattade och frekvent använda just på grund av dess egenskaper. Som exempel kan vi ta Shure SM58 på bilden ovan som är en av världens vanligaste mikrofoner för sång live. Visst finns det vad tillverkare vill kalla för ”allround-mikrofoner” men de är lite som piffi-all-kryddan i skolmatsalen … eller en storlek för alla i skobutiken.

Vad olika mikrofoner passar för lär du dig av erfarenhet och kollegor. Du kan även gå in på mikrofontillverkarnas hemsidor. De flesta har listor med rekommenderade användningsområden.

Du måste inte följa tillverkarens idé om vad en specifik mikrofon är till för. Prova dig fram och upptäck nya användningsområden. Poängen är just den att med ”rätt” (eller fel;) mikrofon på rätt plats är du genast ett steg närmare det perfekta liveljudet (som alltså inte nödvändigtvis behöver vara, eller ens kan vara, i perfekt överensstämmelse med instrumentens ljudvågor).

Hitta en mikrofon som framhäver instrumentets eller röstens fördelar och dämpar dess nackdelar. Kort sagt en mikrofon som fokuserar på det som är bra och minskar det som är dåligt. Det behöver vi göra mer överlag med oss själva och i vårt samhälle, tycker jag. Låt det som är bra växa! Det ger per automatik mindre plats åt det negativa, utan att du behöver jobba så mycket med det.

Inlägget skulle bli på tok för långt om vi skulle gå djupare än så här. Vill du veta mer om olika mikrofoner; kondensatormikrofoner, dynamiska mikrofoner, karaktäristik, riktad, omni, fantommatning, pad, hipass, och så vidare, så rekommenderar jag min bok Jakten på det Perfekta PA-ljudet.

I kommande e-postutskick fortsätter vi att se vad du som musikant och ljudtekniker kan förbättra, för att närma dig det perfekta liveljudet. Nästa gång står mikrofonplacering i fokus.

Kommentera gärna! Eller läs andras kommentarer, längst ned på sidan!
Var med och Skapa Bra Liveljud! Anmäl dig här (om du inte redan är med).

Om mig och böckerna om Liveljud

Hans Nicklasson - Ljudteknikern.se”Min mission är att sprida mina kunskaper och erfarenheter till alla sorters ljudtekniker och musiker om hur man skapar bra PA-ljud genom att förena tekniskt kunnande med känsla för ljudet och musiken.”

Hans Nicklasson, Ljudtekniker och författare till …
Bästa Liveljudets omslagBästa Liveljudet - Vad du kan förbättra och Hur du gör det
Boken serverar dig författarens filosofi bakom det bästa liveljudet.
Den passar dig som har musik och liveljud som en hobby
och upp till mer eller mindre professionell nivå.
148 sidor.

Mer Info och Beställning
Jakten på det Perfekta PA-ljudet - Bibeln om LiveljudJakten på det perfekta PA-ljudet – Bibeln om Liveljud
För musiker som rattar sitt eget ljud. För utbildningar och självstudier.
En handbok i Ljudteknik för dig som jobbar med PA-ljud.
Om Ljudteknikern, Utrustning, Riggning och Mixning.
412 sidor + 3 Bonuskapitel On Line på köpet.

Mer Info och Beställning

Mer Resurser på Ljudteknikern.se

Boken om Liveljud av Jens WaltherBoken om LiveLjud av Jens Walther
Lär dig liveljud från grunden. Du kanske är musiker som vill bredda ditt kunnande och begripa mer av vad liveljudteknikern pratar om? Eller du kanske vill gå hela vägen och bli liveljudtekniker själv? Oavsett vilket kommer du att ha stor nytta av Boken om liveljud.
Live-paketetLivePaketet
2 böcker + 5 pdf:er + LED light + fri frakt = LivePaketet.
Jakten på det Perfekta PA-ljudet – Bibeln om Liveljud.
Plus ”Boken om Liveljud” av Jens Walther.
Perfekt för dig som vill ha båda böckerna.
Blogg om PA-ljudBlogg om PA-ljud
Ta del av mina bästa tips om hur du skapar bra PA-ljud
Följ inlägg och kommentarer.
Kommentera själv om du vill.
Gratis medlemskap!
Att välja MixerbordAtt välja Mixerbord – gratis pdf
Att välja Mixerbord. Mina bästa råd gratis.
Ladda ner en 10-sidig pdf-guide om Mixerbord.
Tips till dig som vill köpa, hyra eller
lära dig mer om mixerbord.
  • Hej. Alltid roligt att följa din blogg.
    Vad är din åsikt om mikrofonavstånd 10 cm vs 2 cm? Visst är det en viss ”loudness” effekt vid närkontakt?
    Jag har jobbat som ljudtekniker i drygt 40 år på hobbybasis och tycker jag har ganska bra koll på läget, men det är alltid bra att få input. Din första bok har jag läst från pärm till pärm. Många tekniker är tekniknördar och saknar tyvärr den musikaliska kunskapen, vilket har gjort att jag inte gärna går på konserter för oftast blir jag besviken på soundet. Men, dom blir bättre?.
    Ha en gött 2016 och jobba vidare på att kvalitetsförbättra ljudlandskapet!
    Tomas.

  • >